loading...
دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک
آخرین ارسال های انجمن
عنوان پاسخ بازدید توسط
یولو نخستین گوشی هوشمند اینتل برای قاره‌ی سیاه 0 358 poria
زوج های مقوی 0 212 poria
اگر عمر دوباره داشتم 0 228 poria
مفهوم سرعت شاتر در دوربین عکاسی چیست؟ 0 256 zemeston
شاتر و دیافراگم 0 324 zemeston
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه نیوزلند 0 304 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه ماداگاسکار 0 290 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه نروژ 0 319 poria
فقط دخترا 0 281 zemeston
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه طبیعت دوست داشتنی 0 252 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه بنفش ارغوانی 0 304 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه طلایی 0 240 poria
دوربین، لنز و همه چیز درباره عکاسی دیجیتال 0 282 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه ترکیه 0 296 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه کنیا 0 272 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه مصر 0 255 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه هند 0 246 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه کاستاریکا 0 273 poria
تصاویری منتخب از پوریا - مجموعه نمناک 0 251 poria
۱۰ نکته در مورد عکاسی با IPHONE 0 249 poria
دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 109 سه شنبه 10 بهمن 1391 نظرات (0)

دوران کودکی و نوپایی، دورانی تکرارناشدنی، اثرگذار و حساس در روند رشد و تکامل است که هرگونه کاستی و نقصانی در آن به خسارت‌های غیرقابل جبران منجر خواهد شد. در این مقاله و در ادامه مطالب آمده در نشریه قبل رشد و تکامل کودکان را از ۱۸ماهگی تا دو سالگی بررسی می‌کنیم. به یاد داشته باشید که عملکرد کودکان در سطوح مختلف، وابسته به فاکتورهایی از قبیل سلامت جسمی و عاطفی است .

در اولین سال‌های زندگی عملکردهای اصلی کودک مانند رفتار و عواطف به شدت تحت تاثیر محیط قرار دارد. سال‌های اول بعد از تولد دوره‌ای است که مغز و سیستم عصبی مرکزی کامل می‌شود و اگر والدین اطلاع کافی در این خصوص داشته باشند و محیط مناسبی برای کودک فراهم کنند، نتایج مطلوبی به دست خواهند آورد.

وضع بدن و حرکات فیزیکی
کودک با پاهایی که کمی جدا از هم هستند راه می‌رود، به هنگام شروع راه رفتن و متوقف شدن، نمی‌افتد. هنوز برای ایجاد تعادل، بازوهایش را بالا نگه می‌دارد. با دقت می‌دود، سرش مستقیم و در خط وسط قرار دارد، چشم‌ها در فاصله یک تا دومتری جلو، ثابت است اما برای عبور از موانع سر راه مشکل پیدا می‌کند. اسباب بازی‌های بزرگ یا جعبه‌ها را در امتداد زمین فشار می‌دهد و می‌کشد. در حال راه رفتن اسباب بازی بزرگ یا خرس عروسکی را با خود حمل می‌کند. سوار صندلی کوچک می‌شود یا از طرفین سر می‌خورد تا خودش را روی صندلی بنشاند. از بالا رفتن لذت می‌برد و از صندلی بزرگسالان بالا می‌رود سپس می‌چرخد و می‌نشیند.

با کمک دیگران از پله‌ها بالا می‌رود و گاهی پایین می‌آید. با پشت روی پله‌ها، پایین می‌خزد یا گاهی چند پله را با تکان دادن کفل‌هایش که به سمت جلو فشار می‌آورند، پایین می‌رود. زانوهایش را بدون حمایت دیگران روی سطح صاف مستقیم می‌کند و می‌ایستد. زانوها و کفل‌ها در وضع چمباتمه زدن قرار می‌گیرد تا اسباب ‌بازی را از روی زمین بردارد و روی پاهایش می‌ایستد و از دست‌هایش به عنوان حمایت استفاده می‌کند.
توجه: اطفالی که پایین تنه بی قرار دارند معمولاً در راه رفتن تأخیر دارند.

بینایی و حرکات ظریف
اشیاء کوچکی که در محدوده دیدش باشد را فوری با حالت چنگ زدن گازانبری برمی‌دارد. وسط یا بالای بدنه مداد را در همه دستش یا با حدود زمخت شست و انگشتانش نگه می‌دارد. به طور بی اختیار خط خطی می‌کند و نقاطی رسم می‌کند، یک دست را به تنهایی به کار می‌برد و یا گاهی با مدادهایی در هر دو دست این کار را می‌کند. بعد از نشان دادن ساختن برج یا گاهی به طور خود به خودی با سه مکعب برج می‌سازد. از کتاب‌هایی که تصاویر ساده دارند، لذت می‌برد، اغلب موضوعات رنگی را تشخیص می‌دهد و انگشت اشاره‌اش را روی آنها می‌گذارد. در یک زمان چند صفحه را ورق می‌زند. مردم آشنا و دور از خود را تشخیص می‌دهد و به اشیاء علاقمند دور در بیرون از خانه اشاره می‌کند.

شنوایی و گفتار
در موقع بازی به طور متناوب با خودش صداهای شبه گفتاری تولید می‌کند که آهنگ‌ محاوره و حالت هیجانی دارد. به ارتباطات گفتاری که مستقیماً به او خطاب می‌شود، گوش می‌کند و پاسخ می‌دهد. حدود شش تا بیست کلمه قابل تشخیص را به کار می‌برد و تعداد بیشتری کلمه را درک می‌کند. کلمه برجسته یا آخرین کلمه جملات کوتاهی را که به او خطاب شده، منعکس می‌کند شیء دلخواهش را از طریق اشاره کردن همراه با صداسازی بلند و مصرانه یا گفتن کلمات منفرد تقاضا می‌کند. از اشعار کودکانه لذت می‌برد و سعی می‌کند به آن بپیوندد. تلاش می‌کند آواز بخواند. وقتی فرد بزرگسال اشیاء آشنایی را تقاضا کند، آنها را با دست به او می‌دهد. دستورات ساده مانند «کفش‌هاتو پات کن»، «در را ببند» را انجام می‌دهد. مفهوم کلمه «نه» را می‌فهمد. به مو، کفش‌ها، بینی و پاهای خودش یا عروسکش اشاره می‌کند.

رفتار اجتماعی و بازی
قاشق را نگه می‌دارد و غذا را به درستی در دهان می‌گذارد، گرچه ممکن است با غذا بازی کند. فنجان را میان هر دو دستش می‌گیرد و بدون ریختن زیاد، آن را می‌نوشد. به تنهایی فنجان را زمین می‌گذارد اما معمولاً هنگامی که محتوای نوشیدنی تمام می‌شود، فنجان را با دست به بزرگسال برمی‌گرداند.هنگامی که لباسش را به او می‌پوشانند یا در می‌آورند، کفش‌ها، جوراب و کلاهش را درمی‌آورند، کمک می‌کند ولی بندرت قادر است آنها را عوض کند (درآورده و بپوشد). جلب توجه درباره نیاز ضروری به دستشویی از طریق بی‌قراری و صداسازی شروع می‌شود. کنترل دوره‌ای ممکن است حاصل شود ولی خیلی متفاوت است. ممکن است شلوارش را خیس یا کثیف کند. با شور و حرارت و با درک فزاینده‌ای محیط را جستجو می‌کند و احساس خطر نمی‌کند.

دیگر اسباب بازی‌ها را در دهانش نمی‌کند. اینکه اشیاء به کجا تعلق دارند را به خاطر می‌آورد. هنوز در هنگام بازی یا عصبانیت اشیاء را به زمین می‌اندازد اما گاهی و بندرت از نظر بینایی در تشخیص هدف مشکل دارد. شیفته اشیاء خانگی است و فعالیت‌های روزمره ساده مانند غذادادن به عروسک، کتاب خواندن، جارو کردن زمین و شستن لباس‌ها را تقلید می‌کند. به تنهایی بازی می‌کند اما دوست دارد که نزدیک بزرگسال آشنا یا خواهر یا برادر خود باشد. از نظر عاطفی هنوز خیلی به بزرگسال آشنا وابسته است و به تناوب حالت وفاداری و مخالفت دارد.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 127 یکشنبه 08 بهمن 1391 نظرات (0)
همة ما از وجود رنگها آگاهیم امّا آیا از تأثیر آنها بر روح ، روان ، ذهن و اندیشه‌مان نیز باخبریم؟ روان‌شناسان دریافته‌اند که رنگها تأثیرات معجزه‌ آسایی بر روح و روان انسانها داشته و علاقه به رنگهای خاص نیز گویای بسیاری از ناگفته‌های ذهن و روح آنهاست آنچه سبب شد در این مقاله به تأثیر رنگها بپردازیم، بررسی اثرات رنگها بر خلاقیت فکری و ذهنی کودکان و رشد تفکر در آنها ست ؛ چرا که می‌توان از رنگها بعنوان ابزاری در خدمت رشد تفکر بچه‌ها استفاده کرد.

 

 

 

تلخیص : فرزانه تاجبخش

 

  

ما در دنیای رنگها زندگی می‌کنیم و تا حد بسیار زیادی به رنگها خو گرفته‌ایم. رنگی بودن جهان یکی از بزرگترین موهبتهای الهی است که باعث شادی و نشاط انسانها شده و موجب رسیدن به امید و آرامش در آنان می‌شود.

 

 

 

 

 

 

  همة ما از وجود رنگها آگاهیم امّا آیا از تأثیر آنها بر روح ، روان ، ذهن و اندیشه‌مان نیز باخبریم؟ روان‌شناسان دریافته‌اند که رنگها تأثیرات معجزه‌ آسایی بر روح و روان انسانها داشته و علاقه به رنگهای خاص نیز گویای بسیاری از ناگفته‌های ذهن و روح آنهاست.

 

آنچه سبب شد در این مقاله به تأثیر رنگها بپردازیم، بررسی اثرات رنگها بر خلاقیت فکری و ذهنی کودکان و رشد تفکر در آنها ست ؛ چرا که می‌توان از رنگها بعنوان ابزاری در خدمت رشد تفکر بچه‌ها استفاده کرد. قبل از هر چیز لازم است بدانیم که رنگها چطور تعریف می‌شوند؟ رنگ به کیفیتی گفته می‌شود که با آن می‌توانیم اسمی برای آنچه در طیف می‌بینیم مثل سبز، زرد، قرمز، نارنجی و ... بگذاریم.

ته رنگ نیز وقتی ایجاد می‌شود که به رنگ موردنظر کمی رنگ سیاه اضافه شود و تون وقتی ایجاد می‌شود که به رنگ مورد نظر کمی خاکستری اضافه شده باشد.حال در اینجا به بررسی تأثیر رنگهای مختلف بر خلاقیت افراد می‌پردازیم:

رنگ قرمز:

رنگ قرمز یکی از سه رنگ اصلی است که بسیار هیجان‌انگیز و اعتمادآفرین است و اغلب، خطر و آتش را تداعی می‌کند. در ضمن حواس را تحریک کرده و انرژی‌های متمرکز، جاه‌طلبی، شهامت و اشتها را افزایش می‌دهد.

قرمز، رنگی است هیجانی و ذهن منطق‌گرا را به زانو در می‌آورد. این رنگ، انرژی مهار نشده ای است که موجب افزایش خلاقیت، انرژی و شادابی در زندگی می‌گردد.

چکیده‌ ویژگیهای رنگ قرمز

مثبت                     منفی

پر انرژی                خسته کننده

با اعتماد به نفس     پرخاشگر

پر شور                    ناراضی

روراست                  عجول

اقدام کننده              بی‌تاب

کاوشگر           بیش از حد مغرور

اخلاق‌گرا

توجه: رنگ قرمز در معماری کلاسهای درس، کاربردی ندارد؛ زیرا دیوارهای قرمز کودکان را آشفته حال و بَد خلق می‌کند و به علت روح هیجانی که در این رنگ نهفته است، کودک را از حالت آرام خارج کرده و به جنب و جوش و ناآرامی می‌کشاند و از تمرکز او جلوگیری می‌کند؛ لذا بهتر است از رنگ قرمز در فضای کلاسی استفاده نشود اما می‌توان از این رنگ در محیطهای بازی ، نمایش و ورزش استفاده کرد.

زرد

در میان رنگها، زرد بالاترین بازتابش را داشته و محرک فکر است. این رنگ، سمبل طبیعی آگاهی و روشنی است و روی ضمیر انسان، خلاقیت و مثبت اندیشی اواثر می‌گذارد بطوری که مثبت بودن را تداعی می‌کند؛ ولی در عین حال، معانی منفی زیادی دارد.

زرد یکی از رنگهای اصلی است که با فعالیتهای ذهنی تداعی دارد و هوش و کنجکاوی فرد را تقویت می‌کند. بنابراین با نماد سرعت، بویژه سرعت تفکر و تصمیم‌گیری در ارتباط است و تمرکز حواس را بالا می‌برد.

لیمویی

لیمویی یکی از رنگهای خانوادة زرد می‌باشد که نشان‌دهندة شخصیت مثبت و زود فهمی است. در ضمن ترکیب آن با آبی آسمانی نشانگر ذهن باز، فهم زیاد و درک بسیار شفاف است.

لازم به تذکر است که رنگ زرد Contrast یا تقابل ویژه‌ای با خاکستری که رنگ خنثی است دارد، لذا برای حذف معانی منفی آن، از رنگ خاکستری و خانواده آن استفاده می‌شود.

توجه: رنگ زرد در دکوراسیون داخلی، فضا را روشن و شاد می‌سازد ولی مشاوران و مددکاران اجتماعی که سر و کارشان با کسانی است که از لحاظ احساسی، آسیب پذیرند باید در انتخاب این رنگ با احتیاط عمل کنند؛ زیرا این رنگ هم برای احساسات خوب و هم برای احساسات بد بسیار تحریک کننده‌ است. لازم به ذکر است که طراحان اتاقهای آموزشی هم از این امر مستثنی نبوده و باید در انتخاب رنگ فضای آموزشی توجه لازم را داشته باشند.

نارنجی

رنگ نارنجی، مخلوطی از قرمز و زرد است و گفته شده شوق را با استعداد ترکیب می‌کند. در ضمن رنگ یادگیری، آزمایش، قضاوت، پذیرش یا رد مطلب هم هست. نارنجی احساسات متلاطم و هیجانی را تسکین می‌دهد و برای رسیدن به آرامش بسیار مؤثر است؛ چرا که قسمت زرد آن، با خنثی کردن انرژی و هیجان رنگ قرمز، انجام این فرایند را به صورت عقلانی و منطقی تضمین می‌کند.

قرار گرفتن در محیط نارنجی، افق دید و فکر را وسیعتر کرده و رنگی انقلابی بشمار می‌رود، چرا که پشتکار و پروژه‌های رسیدن به گامهای موفقیت آمیز را ترسیم می‌کند.

در ستاره‌شناسی، نارنجی با علامت شیر (مرداد) ارتباط خاصی دارد و به تقویت ایده‌آلهای دوستانه و اجتماعی، خلاقیت و خودشکوفایی کمک می‌کند.

در رنگ نارنجی، حسی مستتر شده که می‌تواند بر حمله‌های غیرمنطقی و فوبی‌ها (ترسها) پایان دهد.

استفاده از رنگ نارنجی در محیط آموزشی

رنگ نارنجی، رنگی زنده و قوی است و بهتر است با رنگهایی همچون رُسی یا زردآلویی مخلوط شود تا اتاق را از حالت پرتنش خارج کرده و به محیطی آرام‌ و دوستانه‌تر تبدیل کند. از آنجا که نارنجی رنگی است محرک ، برای فضای آموزشی در مقطع دبستان بسیار ایده‌آل است؛ چرا که از یک طرف دانش آموزان را سرزنده، نیرو‌بخش، گرم و آرامش طلب می‌کند و از طرف دیگر از خواب آلودگی و بی علاقگی کودک مخصوصاً در ساعات اولیه صبح جلوگیری می‌کند.

سبز

رنگ سبز می‌تواند در درون ساختار روان‌شناختی ما تعادل کامل ایجاد کند و در بین همه رنگها از همه آنها خوشایندتر است، زیرا چشم برای تمرکز کردن روی آن هیچ نیازی به تنظیم شبکیه ندارد.

روان‌شناسان بر این عقیده‌اند که سبز حالتی از نگرش ذهنی مثبت را ایجادکرده و چون با رنگهای طبیعت، بیشتر سر و کار دارد احساس ثبات و امنیت را در ما تقویت می‌کند. البته رنگ سبز در تُن‌های متفاوت، نمادی متفاوت دارد.

رنگ سبز در تُن‌های متفاوت:

سبز یشمی

در این رنگ، آرامش روحی نهفته شده و فراست و هشیاری فرد را بالا می‌برد. سبز به انسان کمک می‌کند تا اسرار نهان جهان هستی را بهتر درک کرده و به او بینش فلسفی همراه با عقل سلیم عطا می کند. کسانیکه سبز یشمی را دوست دارند بطور ذاتی روشن‌بین و منطقی هستند.

سبز تیره

سبز تیره نشان‌دهنده قابلیت اعتماد (اعتماد پذیری) است و فردی که این رنگ را دوست دارد، دارای شخصیت با ثباتی است که در بحرانها می‌تواند بدون دستپاچگی کنترل اوضاع را در دست گیرد. در چنین اشخاصی عقل، منطق و ذهنیت واقع‌بین از خصوصیات درونی آنها زاییده شده است.درضمن اختلاط سبز تیره با آبی آسمانی، آزادی اندیشه و خلاقیت را نشان می‌دهد.

استفاده از رنگ سبز در فضای آموزشی

سبز، یک رنگ ثانویه است که از ترکیب دو رنگ متضاد زرد و آبی بدست می‌آید. این رنگ چون با طبیعت در ارتباط است، رنگی متعادل محسوب می‌شود و به آرامش روحی و اعصاب کمک کرده و محیطی آرامش‌بخش را ایجاد می‌کند.

سبز برای دکوراسیون اتاقهای مطالعه، فضا‌های آموزشی و مکانی که به تمرکز احتیاج دارد با اهمیت بوده و رنگ ایده‌آلی محسوب می‌شود. این رنگ به اتاق و کسانیکه در آن فضا قرار دارند، آرامش‌ متعادلی می‌دهد. اگر سبز را با انواع کرم و سفید مخلوط کنیم و در رنگ‌آمیزی اتاق و فضای آموزشی بکار بریم، فضای آرام‌بخش و تفکر آمیزتری خواهیم داشت و اگر با رنگ قرمز ترکیب شود، به شکوفایی خلاقیت افراد در آن فضا پرداخته وازخود ترکیبی قوی می‌سازد.

رنگ آبی با رنگ سبز ترکیبی دلنشین و هماهنگ دارند که در طبیعت به صورت گلهای آبی در میان شاخ و برگهای سبز نمودار شده است. این دو رنگ به کلاس ، فضایی متعادل و آرام داده و به تقویت تمرکز افراد می‌انجامد که برای اتاقهای مطالعه بسیار ایده‌آل است. بطور کلی تلفیق این دو رنگ، آرام‌بخش و متمرکز کننده حواس است.

تونالیته‌های قرمز، صورتی و زرد، هم در ترکیب رنگی با آبی، همراهان بسیار عالی محسوب می‌شوند و می‌توانند هر کدام از سردی رنگ آبی بکاهند.

آبی

آبی، یکی از رنگهای اصلی است که به رنگ حقیقت شهرت دارد. این رنگ نشانگر ذهن عالی و هوش سرشار است و با احساسات و معنویت در ارتباط است. این رنگ، آرام، آرامش‌بخش و تسلی‌دهنده است.

اگر کسی بیش از حد احساس ناراحتی کرده و در آستانه خشم و اضطراب قرار داشته باشد پوشیدن لباس آبی، آرامش و هماهنگی‌ ذهن او را افزایش داده، باعث بالارفتن تفکر او می‌شود . بالأخره توانایی آرام کردن روح مشوش راداشته و آرامش خیال او را فراهم می‌آورد. (مانند حالتی که در اثر نگاه به آسمان برای فرد حاصل می‌شود).

هنگامی که آبی به دو قسمت رنگهای تیره‌تر و روشن‌تر تقسیم می شود، نشان‌دهنده نوعی شخصیت در فرد است. فردی که به آبی تیره علاقمند است، قابل اعتماد، عاقل و جسور خواهد بود و چون با تمرکز شدید روی عقل و منطق حرکت می‌کند ، ممکن است احساساتش تحت‌الشعاع قرار گرفته، آن را از دست بدهد و یا ضعیف‌تر عمل کند. بر عکس، افرادی که به آبی روشن علاقمندند،ذاتا هنرمند و فرهیخته هستند. این تیپ افراد را بیشتر افراد هنرمند، طراح، نویسنده و هنرپیشه تشکیل می‌دهند که در فعالیتهای خلاقانه شرکت دارند. رنگ آبی، تخیل فعال و حتی در بعضی موارد بیش از حد خلاق را القا می‌کند.

استفاده از رنگ آبی در فضای آموزشی:

از آنجا که رنگ آبی، کیفیتی سرد و رسمی دارد، فضا را به آرامش می‌کشاند و البته از حالت دوستانه و گرمی‌بخش دور می‌کند. لذا بهتر است در فضاهای آموزشی و کلاس، این رنگ را با تلفیق رنگهای دیگر استفاده کرد.

بنفش و ارغوانی

بنفش، ترکیبی از رنگ قرمز و آبی است که یکی از معنوی‌ترین رنگها بشمار می‌آید و نشانگر هماهنگی بین عقل و احساسات و مرز بین معنویات و مادیات محسوب می‌شود. این دو رنگ در سمبولیسم رنگها تفاوت چندانی ندارند به همین منظور در یک قسمت قرار می‌گیرند.این دو رنگ با تفکر عالی، درک روحی و تواناییهای روانی مرتبط هستندو در تلفیق این دو رنگ، تُن‌های مختلفی بچشم می‌خورد که هر کدام بیانگر خصوصیت روحی افراد است.

ارغوانی مایل به آبی

این رنگ کمال گرایی، ایده‌آلیسم، انسان‌گرایی و تفکر فلسفی را تقویت می‌کند. کسانیکه این ترکیب را دوست دارند افرادی پر احساس و خوش فکرند و دارای حس ششم قوی‌ای هستند. ارغوانی روشن، رنگی است که در تصمیم‌گیری با تفکر و منطق در ارتباط است.

طراحی رنگ بنفش در فضای آموزشی:

همانطوری که گفته شد عناصر تشکیل‌دهندة رنگ بنفش، قرمز و آبی هستند. امتزاج این دو رنگ با بنفش، سردی و گرمی خاصی را در محیط ایجاد کرده که رنگ قرمز، گرمی فضا و رنگ آبی سردی آن را بیشتر می‌سازد؛ لذا طیفهای کم رنگ بنفش به فضا و محیط آموزشی؛ آرامش ، روحیه و شادابی را تلقین می‌کند، ولی لازم به ذکر است که قرار گرفتن به مدت طولانی در فضای صرف بنفش،سبب افسردگی می‌شود، زیرا انرژی‌های آن به قدری قوی است که ذهن نمی‌تواند بار اضافی آنرا تحمل کرده و از خود واکنش نشان می‌دهد.پس بهتر است در طراحی فضای آموزشی، رنگ بنفش را با رنگهای سفید، سبزو یاسی‌ ممزوج کرد.

     
     

 

 
 

 

    شایان ذکر است که بدانیم غریزه ایجاد هارمونی و هماهنگی در استفاده از رنگها، هدیه‌ای است که در برخی افراد،از بدو تولد بطور ذاتی نهاده شده است؛ ولی کسانی که از این خصوصیت برخوردار نیستند هم می‌توانند قوانینی را در مورد مدیریت رنگها بیاموزند و بکار گیرند.برای مثال سایه‌ها، توناژها و ته رنگ‌ها به خاطر ارتباط تصویری طبیعی‌شان در کنار هم می‌نشینند و قوانین ساده‌ای را به وجود می‌آورند که می‌توان آنها را با هم مخلوط و هماهنگ کرد. دنیای رنگها، آنقدر وسیع و پرجاذبه است که مورد توجه و استفاده همگان قرار می‌گیرد.

   

 

 

منبع : کتاب روانشناسی رنگها ، تالیف جاناتان دی ولسلی تایلور وترجمه مهدی گنجی
دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 79 یکشنبه 08 بهمن 1391 نظرات (0)

دانشمندان آمریکا در بررسیهای خود نشان دادند که تماشای رنگ قرمز واکنشهای بیننده را سریعتر و قویتر می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محققان دانشگاه روچستر در این تحقیقات نشان دادند که وقتی فردی رنگ قرمز را می بیند واکنشهای سریعتر و قویتری از خود بروز می دهد اما این اثر زمان کوتاهی را طی می کند این واکنش سریع و قدرت بالا، همان چیزی است که برای مثال، وزنه برداران به آن نیاز دارند.

این محققان در این خصوص توضیح دادند: "قرمز واکنشهای فیزیکی ما را افزایش می دهد چراکه همانطور که می دانیم قرمز علامت خطر است. انسانها زمانی که خشمگین و یا آماده حمله هستند قرمز می شوند. همچنین مردم می فهمند که قرمز شدن صورت دیگران به چه معنی است."

این دانشمندان افزودند: "هرچند رنگ قرمز، نگرانی و دل مشغولی های افراد را هم متجلی می کند."

در این بررسی، واکنشهای گروهی از دانشجویان در آزمایشات مختلف اندازه گیری شد. برای مثال، در یکی از این آزمایشات، دانشجویان زمانی که روی صفحه نمایشگر واژه "فشار" که به یکی از رنگهای قرمز، آبی و یا خاکستری نوشته می شد را می خوانند باید با تمام قوا یک دستگیره را فشار می دادند.

براساس گزارش یونایتدپرس اینترنشنال، در تمام موارد، زمانی که این واژه به رنگ قرمز نوشته شده بود تا حد قابل توجهی نیروی وارده به دستگیره بیشتر می شد و زمان واکنش شتاب می گرفت.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 91 یکشنبه 08 بهمن 1391 نظرات (0)

رنگ, زبان رنگ ها,روانشناسی رنگها, تأثيرات رنگ ها

 

 

 

روزهاي زندگي ما، متأثر از رنگ هاست. طرح هاي تزييني اتاق مي توانند به روح ما طراوت ببخشند. لباس هاي ورزشي با رنگ هاي روشن، مي توانند سطوح انرژي بدن را افزايش دهند. رنگ غذا و بشقاب مي تواند محرك اشتها باشد. يك دسته نرگس زرد، در باغچه ي بهاري به ما شادي و شعف مي بخشد و رنگ هاي قرمز و نارنجي درختان پاييزي،‌ممكن است موجب سرگرمي مان شوند.

 

 

 

رنگ ها داراي تأثيرات قدرتمندي هستند و بطور مستقيم در سطوح پاييني افكار هوشيار، با ما صحبت مي كنند. رنگ هايي را كه براي لباس پوشيدن در سر كار، بازي كردن و براي طرح هاي تزييني منزلمان انتخاب مي كنيم، چيزهاي زيادي را در مورد ما به ديگران مي گويند. در ارتباط با رنگ هاي طبيعي ، رنگ هايي وجود دارد كه هر كدام از ما بايد از آنها پرهيز كنيم. به همين ميزان، برخي رنگ ها پيام هايي را در مورد ما ارسال مي كنند كه ما نمي خواهيم اين پيام ها منتشر شوند. اغلب اين تأثيرات ، به دليل اينكه ناگفتني (غير قابل توصيف) هستند، بسيار قدرتمندند.

 

 

زبان رنگ ها را مي شنويم، اما اغلب نمي توانيم بيان شان كنيم. تأثيرات آنها را احساس مي كنيم، بدون اينكه قادر باشيم آنها را توضيح دهيم. با وجود اين، هنگامي كه با رنگ ها هماهنگ مي شويم، ياد مي گيريم كه براي ابراز خود، به بهترين نحو از آنها استفاده كنيم.

رنگ ها بر روي انرژي و حالات روحي، رواني و جسمي ما تأثير مي گذارند. تأثيرات قدرتمند ارتعاش رنگ ها، بدن را در بر مي گيرد و درهايي را به سوي روح و روان مي گشايد. هر كدام از ما آدم هاي منحصر به فردي هستيم. شما با يافتن و استفاده ي درست از رنگ ها، مي توانيد رشد روحي و خود كفايي تان را ارتقاء دهيد و بر ترس ها و موانع ذهني تان غلبه كرده و خلاقيت هاي تان را شكوفا سازيد.

 

 

چگونه رنگ ها را مي بينيم؟

 

 

افراد با ديدي معمولي، قادرند ناخودآگاه رنگ ها را تشخيص دهند. رنگ هاي موجود در نور با شبكيه يي كه در پشت چشم قرار دارد، قابل تشخيص است. زماني كه اشعه ي نور وارد چشم مي شود، قبل از رسيدن به عدسي چشم، از مايعي آبكي به نام زلاليه عبور مي كند. اشعه ي نور توسط عدسي درون شبكيه، متمركز مي شود و محلي را كه دو سلول ويژه به نام ميل ياخته (rod) در عدسي چشم و ياخته هاي مخروطي در شبكيه ي چشم (cones) است، فعال مي كند. ميل ياخته ها دربرابر نور حساس ترند تا در برابر رنگ ها، آنها قادرند سايه هاي رنگ خاكستري را از هم تشخيص دهند، زيرا رنگ سفيد و سياه ، ديدن اشياء را براي ما در نور ضعيف دشوار مي كند. ياخته هاي مخروطي سه نوعند و هر كدام از آنها داراي رنگ دانه هايي هستند كه يكي از سه طول موج نور را جذب مي كنند: 1- طول موج بلند(قرمز و نارنجي) 2- طول موج متوسط (سبز) 3- طول موج كوتاه(آبي و بنفش) وقتي كه ياخته ي مخروطي با طول موج نور كه بسيار حساس است تماس پيدا مي كند، رنگ دانه ها شكافته مي شوند و اين فرآيند درآغاز حركتش به سوي مغز، به عصب بينايي ضربه وارد مي كند. اگر بيش از يك طول موج نوري وارد چشم شود، بيش از يك نوع ياخته برانگيخته مي شود. اگر شما فردي را با لباس زرد ببينيد، اشعه هاي نور، تركيبي از ميل ياخته هاي حساس به نور قرمز و سبز را فعال مي كند و پيامي كه ميل ياخته ها مي فرستند، پيام توصيف شده يي است كه توسط مغز به عنوان رنگ زرد ارسال مي شود.

 

 

مشاهده رنگ ها از ميان پوست بدن

 

 

برخي افراد نابينا به سادگي قادرند، رنگ هاي مختلف تكه هاي كاغذ يا پارچه را با كشيدن دست يا نوك انگشتان شان بر روي آن تشخيص دهند. آنها مي توانند طول موج نوري را كه از ميان پوست بدنشان مي گذرد، احساس كنند و بر اين اساس گفته اند كه برخي از رنگ ها خنك و برخي ديگر گرم هستند. ممكن است شما هم بتوانيد با تمرين، اين پديده را تجربه كنيد. چند پارچه رنگي چهارگوش را برداريد و روي يك ميز بياندازيد. با چشمان بسته روي گوشه هاي پارچه دست بكشيد. به تفاوتي كه از انرژي ها دريافت مي كنيد، حساس شويد. روزها و شايد هفته ها ، آزمايشات را تكرار كنيد. ببينيد مي توانيد بين انواع زمينه هاي انرژي و رنگ هاي خاص ارتباط برقرار كنيد؟

 

 

رنگ ها در اوقات نياز به ما كمك مي كنند

 

 

علاوه بر تمايلات ثابتي كه نسبت به يك نوع رنگ داريم، ممكن است در اوقاتي كه احساس خستگي، فشار و نياز عاطفي مي كنيم،‌ به سوي يك رنگ خاص كشيده شويم. ما براي برقراري تعادل بر روي انرژي هاي بدنمان ، نيازمند ارتقاء قدرت ارتعاشي رنگ هاي خاص هستيم. به طور خيلي ساده، همه ي ما تأثيرات پوشيدن يك لباس به رنگ قرمز، بنفش شاهانه، طلايي يا نقره يي درخشان را در يك ميهماني احساس مي كنيم كه قادرند به ما جان تازه يي ببخشند،‌حتي اگر خسته و بي حال باشيم.

 

 

رنگ هاي متعلق به شما

 

 

هر يك از ما داراي رنگ آميزي بخصوصي هستيم كه همان رنگ طبيعي ما است و شامل رنگ چشم، پوست و مو مي شود. اين رنگ ها ممكن است از خانواده، يكي از اجداد يا از طريق يك ژن بازگشتي يا غير غالب از نسلي به نسل ديگر به ما به ارث رسيده باشد. عوامل ديگري نيز مي توانند در اين امر نقش داشته باشند. براي مثال، اگر شما در آب و هواي مديترانه يي بزرگ شده باشيد، رنگ پوستتان در آن منطقه تيره تر مي شود يا به خاطر اينكه طولاني مدت در معرض نور آفتاب بوده ايد، رنگ موهايتان روشن شود. همچنين بيماري ها بر روي رنگ پوست و موي تان تأثير مي گذارد. اما كشش ما به سمت رنگ هايي خاص، از روي تصميمات آگاهانه يي است كه با رنگ پوست و موي مان در ارتباط است. ما از روي سطوح غريزي مان به سمت رنگ ها كشيده مي شويم. شايد اين امر به خاطر اين است كه رنگ ها، نيرويي قدرتمند و غير كلامي را در مورد شخصيت و ديدمان نسبت به زندگي ابراز مي كند.

 

 

خودتان را بهتر بشناسيد

 

 

اگر نسبت به يك رنگ خاص، تمايل شديدي داريد، شما داراي صفات ويژه يي در ارتباط با آن رنگ هستيد.

 

 

قرمز: بيرون گرا، هيجاني،‌ احساساتي، حساس، پرانرژي

 

نارنجي: مستقل، با اراده، خود آغاز

 

سبز: حساس، هوشيار، ‌سياستمدار، مواظب،‌ با احتياط

 

زرد: توانا، تيزهوش، خودانگيز، رازدار، داراي رابطه خوب با ديگران

 

آبي: خلاق، خيال پرداز، داراي احساسات عميق، صادق

 

بنفش: دلسوز ، بصير، داراي معيارهاي بالا

 

سفيد: روشنفكر،‌ كمال گرا، خوش بين، خود استوار

 

سياه: داراي اعتماد به نفس، پر از نظر و عقيده، مستقل، پردازشگر قدرت دروني

 

 

اگر يك روز كامل در خانه كار كرده ايد و مي توانيد محلي براي استراحت كردن انتخاب كنيد،‌ ممكن است يك اتاق را بر ديگر اتاق ها به خاطر اثر متقابلي كه نوع رنگ اتاق با حس و حالتان دارد، ترجيح دهيد. اگر مجبوريد كه با غم از دست دادن كسي يا يك ضربه ي سخت كنار بياييد،‌ ممكن است آرامش را در رنگ سبز،‌ رنگي كه به قلب آرامش مي دهد بيابيد. شايد اگر در محيط روستا قدم بزنيد يا يك لباس يا روسري به رنگ سبز بپوشيد، شما را آرام كند. به همين ترتيب،‌ ممكن است نسبت به يك رنگ، بطور شديد عكس العمل متضادي داشته باشيد. شما مي توانيد از يكي كردن رنگ هاي مكمل استفاده كنيد. براي مثال، اگر در يك برهه از زمان در زندگي تان، احساس واكنش منفي نسبت به رنگ نارنجي داريد، به يك شيء آبي نگاه كنيد يا لباس آبي بپوشيد يا آويزي به رنگ آبي خريده و در منزلتان نصب كنيد. حساسيت هاي تان را به واكنش هاي بدنتان نسبت به رنگ ها افزايش داده و غرايزتان را دنبال كنيد.

 

 

رنگ هاي وابسته به طبيعت شما

 

 

رنگ ها ، وابسته به طبيعت شما هستند و معمولاً بر روي رنگ لباسي كه مايليد بپوشيد، تأثير عميقي مي گذارد.

 

 

- افرادي كه داراي موهاي بلوند و طلايي با چشمان سبز، آبي يا خاكستري هستند، معمولاً جذب رنگ هاي آبي و سبز مي شوند.

 

 

- افرادي كه چشماني به رنگ قهوه يي با مو و پوستي تيره دارند، اغلب رنگ هاي روشن و زنده را انتخاب مي كنند.

 

 

- افرادي كه موهاي قرمز دارند، گروهي هستند كه رنگ آبي و سبز را ترجيح مي دهند.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 79 یکشنبه 08 بهمن 1391 نظرات (0)

با وجودی که اثر رنگ ها تا حدودی ذهنی است و در مورد اشخاص مختلف فرق می کند امّا برخی از تاثیرات رنگ ها دارای معنی یگانه ای در سراسر جهان هستند. رنگ هایی که در طیف رنگ ها در ناحیه قرمز قرار دارند به عنوان رنگ های گرم شناخته می شوند که این دامنه اش از احساسات گرم و صمیمانه تا احساس خشم و عصبانیت متغیر است.

با وجودی که اثر رنگ ها تا حدودی ذهنی است و در مورد اشخاص مختلف فرق می کند امّا برخی از تاثیرات رنگ ها دارای معنی یگانه ای در سراسر جهان هستند. رنگ هایی که در طیف رنگ ها در ناحیه قرمز قرار دارند به عنوان رنگ های گرم شناخته می شوند که این دامنه اش از احساسات گرم و صمیمانه تا احساس خشم و عصبانیت متغیر است.

رنگ هایی که در ناحیه آبی طیف قرار دارند، رنگ های سرد نامیده می شوند و شامل آبی، ارغوانی و سبز هستند. این رنگ ها معمولاً آرامش بخشند امّا گاهی نیز ممکن است احساس غمگینی و بی تفاوتی را به ذهن آورند.

● روان شناسی رنگ ها به عنوان روش درمان

در برخی از فرهنگ های قدیمی، از جمله مصری ها و چینی ها، از رنگ ها برای درمان استفاده می شده است. این کار که گاهی به آن نور درمانی یا رنگ شناسی نیز گفته می شود هنوز هم به عنوان روش درمان جایگزین مورد استفاده قرار می گیرد.

در این روش:

▪ از رنگ قرمز برای تحریک بدن و ذهن و افزایش تمرکز استفاده می شود.

▪ از رنگ زرد برای تحریک اعصاب استفاده می شود.

▪ از رنگ نارنجی برای بالا بردن سطح انرژی استفاده می شود.

▪ از رنگ آبی برای کاهش درد و تسکین بیمار استفاده می شود.

▪ از رنگ نیلی برای تسکین ناراحتی های پوستی استفاده می شود.

اغلب روان شناسان به رنگ درمانی به دیده شک و تردید می نگرند و می گویند که درباره تاثیرات احتمالی رنگ ها اغراق شده و رنگ ها در فرهنگ های مختلف، معانی متفاوتی دارند. پژوهش ها نشان داده اند که در بسیاری از موارد، تاثیرات رنگ ها در تغییر حالت افراد، تاثیراتی زودگذر و موقتی بوده است. برای مثال، قراردادن افراد در اتاق آبی ممکن است در ابتدا احساس آرامش در آن ها به وجود آورد امّا این اثر پس از آن که آن ها آرامششان را بازیافتند، به تدریج کاهش خواهد یافت.

● روان شناسی رنگ های مختلف

۱) روان شناسی رنگ سیاه

▪ سیاه تمام نورها در طیف رنگ ها را جذب می کند.

▪ سیاه معمولاً به عنوان نماد ترس یا شیطان مورد استفاده قرار می گیرد امّا به عنوان نشانگر قدرت نیز شناخته می شود. از رنگ سیاه برای نشان دادن شخصیت های خطرناک مثل دراکولا و یا جادوگران استفاده می شود.

▪ رنگ سیاه در بسیاری از فرهنگ ها برای مراسم سوگواری مورد استفاده قرار می گیرد. این رنگ همچنین نشانگر غمگینی، جذابیت جنسی و رسمی بودن است.

▪ در مصر قدیم، رنگ سیاه نشانگر زندگی و تولّد دوباره بود.

▪ رنگ سیاه معمولاً به دلیل لاغر نشان دادن در نمایش های مد مورد استفاده قرار می گیرد.

۲) روان شناسی رنگ سفید

▪ رنگ سفید، نماد معصومیت و پاکی است.

▪ رنگ سفید می تواند در انسان احساس فضای بیشتر به وجود آورد.

▪ رنگ سفید معمولاً نشانگر سرما، پاکیزگی و آرامش است. اتاقی که کاملاً به رنگ سفید نقاشی شده باشد ممکن است جادار و بزرگ به نظر آید امَا خالی و سرد است. بیمارستان ها و کادر پزشکی از رنگ ▪ سفید برای ایجاد حس پاکیزگی استفاده می کنند.

۳) روان شناسی رنگ قرمز

▪ رنگ قرمز، رنگ گرمی است که برانگیزاننده هیجانات قوی است.

▪ رنگ قرمز، نشانگر عشق، حرارت و صمیمیت است.

▪ رنگ قرمز، به وجود آورنده احساس شور و هیجان است.

▪ رنگ قرمز، تحریک کننده احساس خشم و عصبانیت است.

۴) روان شناسی رنگ آبی

▪ آبی، رنگ مورد علاقه بسیاری از مردم و محبوبترین رنگ در بین مردان است.

▪ رنگ آبی، احساس آرامش را به ذهن می آورد و معمولاً نشانگر صلح، امنیت و نظم است.

▪ رنگ آبی، می تواند احساس غم، درون گرایی یا گوشه گیری را در بعضی افراد به وجود آورد.

▪ رنگ آبی معمولاً برای دکور دفاتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا تحقیقات نشان داده است که افراد در اتاق های آبی کارآیی بیشتری دارند.

▪ رنگ آبی با وجودی که از محبوبترین رنگ هاست امّا یکی از رنگ هایی است که کمترین اشتها را بر می انگیزد. در برخی از برنامه های کاهش وزن توصیه می شود که غذای خود را در بشقاب های آبی بکشید. ▪ رنگ آبی به ندرت به صورت طبیعی درخوراکی ها وجود دارد. همچنین رنگ آبی غذا معمولاً به عنوان نشانه فاسد بودن و یا سمّی بودن آن در نظر گرفته می شود.

▪ رنگ آبی می تواند باعث کاهش ضربان قلب و حرارت بدن گردد.

۵) روان شناسی رنگ سبز

▪ رنگ سبز، رنگ سردی است که نماد طبیعت است.

▪ رنگ سبز، نشانگر آرامش، خوشبختی، سلامتی و حسادت است.

پژوهشگران دریافته اند که رنگ سبز می تواند باعث افزایش قابلیت خواندن گردد. برخی از دانش آموزان و دانشجویان با قراردادن یک برگه شفاف سبز رنگ بر روی صفحه کتاب، می توانند مطالب را با سرعت بیشتری از حدّ معمول بخوانند و درک کنند.

▪ رنگ سبز، از دیر باز نماد باروری بوده و در قرن پانزدهم برای لباس عروسی به کار می رفته است.

▪ از رنگ سبز در دکوراسیون به دلیل اثر آرام بخشی آن استفاده می شود.

▪ رنگ سبز باعث کاهش استرس می شود. کسانی که در فضای کاری سبز رنگ کار می کنند، کمتر دچار دردهای دستگاه گوارش می شوند.

۶) روان شناسی رنگ زرد

▪ رنگ زرد، رنگی گرم وشاد است.

▪ رنگ زرد به دلیل مقدار زیاد نوری که منعکس می کند، بیشتر از بقیه رنگ ها چشم را خسته می کند. استفاده از رنگ زرد برای پس زمینه کاغذ یا نمایشگر کامپیوتر می تواند باعث چشم درد یا در حالت های خاص از دست دادن بینایی گردد.

▪ رنگ زرد می تواند احساس رنجیدگی و خشم را به وجود آورد. با وجودی که رنگ زرد به عنوان یک رنگ شاد شناخته می شود اما بیشتر مردم در اتاق های زرد رنگ، هیجانشان را از دست می دهند و بچه ها نیز در اتاق های زرد رنگ بیشتر گریه می کنند.

▪ رنگ زرد باعث افزایش سوخت و ساز بدن انسان می گردد.

▪ چون رنگ زرد، از بقیه رنگ ها زودتر دیده می شود، بیشتر از بقیه برای جلب توجه مورد استفاده قرار می گیرد.

۷) روان شناسی رنگ ارغوانی

▪ رنگ ارغوانی نماد وفاداری و ثروت است.

▪ رنگ ارغوانی نشانگر عقل و معنویت است.

▪ رنگ ارغوانی خیلی کم در طبیعت وجود دارد و به همین دلیل ممکن است به عنوان نشانه مصنوعی یا غیر عادی بودن در نظر گرفته شود.

۸) روان شناسی رنگ قهوه ای

▪ رنگ قهوه ای، رنگی طبیعی است که برانگیزاننده حس قدرت و اطمینان پذیری است.

▪ رنگ قهوه ای همچنین می تواند حس غم و انزوا را به وجود آورد.

▪ رنگ قهوه ای، حس گرما ، محبت، آسایش و امنیت را به ذهن می آورد.

▪ رنگ قهوه ای معمولاً بیانگر طبیعی بودن، زمینی بودن و متفاوت بودن است اما گاهی می تواند نشانگر پیچییدگی نیز باشد.

۹) روان شناسی رنگ نارنجی

▪ رنگ نارنجی، ترکیب زرد و قرمز است و به عنوان یک رنگ انرژی زا در نظر گرفته می شود.

▪ رنگ نارنجی، احساس هیجان، گرما و شور و شوق را به ذهن می آورد.

▪ رنگ نارنجی، معمولاً برای جلب توجه مورد استفاده قرار می گیرد.

۱۰) روان شناسی رنگ صورتی

▪ رنگ صورتی، در واقع همان رنگ قرمز کم رنگ است و معمولاً نشانگر عشق است.

▪ رنگ صورتی اثر آرام بخشی دارد. در ورزشگاه ها معمولاً رختکن تیم حریف را به رنگ صورتی نقاشی می کنند تا بازیکنان آن ها کم انرژی و منفعل شوند.

با وجودی که اثر آرام بخشی رنگ صورتی مشخص شده است ولی پژوهشگران دریافته اند که این اثر تنها در خلال مواجهه اولیه به وجود می آید. مثلاً هنگامی که از این رنگ در زندان ها استفاده شد، زندانیان پس از عادت کردن به آن، حتی نا آرامتر از قبل شدند.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 83 یکشنبه 08 بهمن 1391 نظرات (0)

تاثیر تیرگی روشنی یا نور و سایه در فضای تصویرسازی

در مبانی تجسمی ۱ معمولا مبحثی با دانشجویان کار می شود که درباره تاثیر تیرگی روشنی بر ترکیب بندی تصویر تمرین ها و موضوعاتی مطرح می شود اما در ادامه دوره کارشناسی و پس از آن کمتر به آن توجه جدی می شود. من در موضوعات قبلی وبلاگم هم اشاره ای گذرا به تاثیرات نور و سایه کرده بودم که اگر علاقمند هستید به مطلب نور و تاثیرات بیانی آن مراجعه نمایید.

ترم گذشته (اول ۹۰-۹۱) که تصویرسازی ۳ را با دانشجویان می گذراندم خوشبختانه  چند نفر به اهمیت این موضوع پی بردند و در اتود ها و تمرین های خود روی آن با دقت کار کردند که یکی از ایشان خانم گلناز محمودی بود که نمونه اتودهای وی را برای داستان «کباب غاز» اثر آقای جمالزاده  در ادامه ارائه خواهم کرد. موضوع تصویرسازی ۳ کار بر روی داستان یا موضوعی بود که می بایست ابتدا فرازها یا نقاط مهم داستان را که از نظر تصویری قابلیت روایت گری بیشتری نسبت به بقیه را دارد انتخاب نموده و بعد بر روی اجزاء آن از جمله : حالت ها و ژست های کاراکتر ها٬ ترکیب بندی فرم و فضا٬ انتخاب پس زمینه و پیش زمینه تصویر٬ توجه به زاویه دید و فاصله تا موضوع٬ نور و سایه مطالعه و اتود می زدند.

 

اگر با دقت به دو تصویر بالا توجه کنیم متوجه می شویم که تفاوت در زاویه نور و پراکندگی سطوح روشن در مقابل تیرگی ها باعث شده است بعضی از قسمت های تصویر نسبت به بقیه از اهمیت بیشتری برخوردار شود و از نظر احساسی تاثیر ضمنی روی موضوعات درون تصویر بگذارد. در تصویر اولی تمرکز اصلی روی صورت مرد ایستاده است که اگر احساس یا حالتی در چهره اش به تصویر در آمده باشد بهتر دیده شود و به جای این که به همان اندازه روی مرد نشسته توجه شود بر روی دست او و نامه ای که در دست او (کنش دادن نامه به مرد ایستاده ) تاکید می شود. برای همین به نظر می رسد بین دو نفر در تصویر اول نوعی مکالمه صورت گرفته است. اما در تصویر دوم  ما رابطه بین دو چهره را بیشتر احساس می کنیم چون سر مرد رو به بیننده روشن است و در فضای خاکستری پشت سرش تضاد نسبتا شدیدی ملاحظه می شود که این تضاد به شکل معکوس آن برای مرد نشسته در پشت میز هم تکرار شده و تیرگی سر در مقابل دیوار روشن به این شخصیت هم اهمیت داده است.برای همین حال و هوای بیانی و ترتیب مهم بود عناصر در این دو تصویر با یکدیگر متفاوت است هر چند که الگوی ثابتی در ترکیب بندی فضای هندسی آن مشاهده می شود.

 

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 93 یکشنبه 08 بهمن 1391 نظرات (0)

طبق تعریف انجمن سرطان‌شناسی آمریکا تصویرسازی ذهنی شامل تمرینات ذهنی طراحی شده برای پذیرش ذهنی نفوذ سلامتی و بهبودی در بدن است.

مرور
تصویرسازی ذهنی شامل استفاده از تخیل برای خلق مناظر، صداها، بوها، مزه‌ها، یا حس‌های دیگری می‌شود که نوعی رؤیت هدفمند را می‌سازد. تصویرسازی ذهنی یک تکنیک مدیتیشن است که تأثیرات جسمی و روان‌شناختی دارد. در جریان این تکنیک، آرمیدگی ذهن و جسم با کاهش ضربان قلب، کاهش فشار خون و تغییر در امواج مغزی اتفاق می‌افتد. تصویرسازی ذهنی می‌تواند درد را کاهش داده به تأثیر داروها کمک کند و احساس بیمار را بهبود بخشد. این شیوه را همراه با درمان استاندارد در افراد مبتلا به سرطان و بیماری‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌دهند. از این تکنیک برای کار با بیماران دچار فوبیا و افسردگی، کاهش استرس، اضطراب و افسردگی، کاهش فشار خون، کنترل درد، افزایش انگیزه، بهبود آرمیدگی، افزایش کنترل بر زندگی فردی، بهبود روابط و حتی برای کمک به افراد در ترک سیگار استفاده می‌شود.

تاریخچه تصویرسازی ذهنی
این باور که تصویرسازی ذهنی می‌تواند به شفای بیماری‌ها کمک کند، باوری بسیار قدیمی است. تصویرسازی تقریباً در همه فرهنگ‌های دنیا به عنوان یک ابزار درمانی مورد توجه بوده و در بسیاری از مذاهب نیز مطرح شده است. مثلاً سرخپوستان ناوایو دارای شکل مفصلی از تصویرسازی هستند که فرد را ترغیب می‌کند خود را سالم «ببیند». برخی می‌گویند که قدمت این تکنیک‌ها به بابلی‌ها، یونانی‌ها و رومی‌های باستان می‌رسد. مصریان و یونانی‌های باستان، و نیز ارسطو و بقراط پدر پزشکی نوین، بر این باور بودند که تصویرهای ذهنی در مغز ارواحی را آزاد می‌کنند که قلب و بخش‌های دیگر بدن را برمی‌انگیزند. آن‌ها همچنین باور داشتند که یک تصویر ذهنی قوی از بیماری برای ایجاد نشانه‌های آن کافی است. تصویرسازی ذهنی قرن‌ها به عنوان یک درمان طبی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. شواهد ثبت شده‌ای وجود دارد که راهبان تبتی در قرن 13 و 14 با مدیتیشن و تصویرسازی کار می‌کردند که مجسم کنند بودا بیماری‌ها را شفا می‌دهد.

سیمونتون‌ها در سال 1978 به این درمان‌ها با انتشار کتاب پرفروشی به نام «بهبودی دوباره» معروفیت بخشیدند. در این کتاب تجربیات آنان در درمان بیماران سرطانی با تصویرسازی و درمان‌های دیگر تشریح شده است. در حال حاضر از تصویرسازی ذهنی در کلینیک‌های مراکز پزشکی و بیمارستان‌های منطقه‌ای استفاده می‌شود. این روش را اغلب با درمان‌های روان‌شناختی دیگر ترکیب می‌کنند.

تکنیک‌های تصویرسازی ذهنی
این روش‌ها شامل تکنیک‌های تشخیص و ارزیابی بر مبنای تصویرسازی ذهنی، روش‌های آرمیدگی، درون‌بینی، فراخوانی و تکنیک‌های پایگاه‌سازی در ذهن می‌شود. یک تجربه تصویرسازی ذهنی مانند رویاپردازی است به استثنای این که لازم نیست «صبر کنیم» تا ناهشیار، رویا یا آن موضوع را ایجاد کند. هر زمان که بخواهیم می‌توانیم رویایی ایجاد کنیم که به موضوع دلخواه ما مربوط باشد. اگر بخواهیم تصویرسازی ذهنی را برای صدمات عاطفی یا مشکلات جسمی به کار بریم، می‌توانیم از شیوه‌های دینامیک استفاده کنیم.

یکی از معروف‌ترین تکنیک‌ها، کار با «کف دست» است. این تکنیک شامل قراردادن کف دست‌ها روی دو چشم و تجسم رنگی می‌شود که شما با اضطراب یا استرس تداعی می کنید (مثلاً قرمز) و بعد آن رنگ که با آرمیدگی و آرامش تداعی می‌شود (مانند آبی). تجسم یک رنگ آرامش بخش باعث می‌شود شما احساس آرمیدگی کنید و سلامتی و احساس بهبودی را در شما تقویت می‌کند. در دیگر تکنیک‌ها از تصویر استفاده می‌شود مانند تجسم یک توپ از انرژی شفابخش ملایم که در قفسه سینه شکل می‌گیرد و همراه با تنفس در سراسر بدن گسترش می‌یابد. بسیاری از شیوه‌ها شامل تصویرسازی از خود در یک منظره آرامش‌بخش به انتخاب شخص است. جایی مانند ساحل یا چمنزار، با همه مناظر، صداها، بوها و دیگر حس‌ها تا تصویری کامل تجربه شود.

تکنیک رایج دیگر، تصویرسازی هدایت شده نام دارد که شامل تجسم یک تصویر یا هدف مطلوب خاص می‌شود و سپس تصویرسازی از خود در حالی که به این هدف دست می‌یابید. ورزشکاران از این تکنیک‌ها برای پیشرفت ورزشی استفاده می‌کنند. نوعی از درمان هدایت شده که برای بیماران مبتلا به سرطان مفید است، متد سیمونتون خوانده می‌شود. این متد در دهه 70 توسط کارل سیمونتون، یک سرطان‌شناس پرتودرمان‌گر، و استفانی سیمونتون، یک روان‌درمان‌گر ابداع شد. در متد سیمونتون از بیماران دچار سرطان خواسته می‌شود که تجسم کنند بدن آن‌ها در حال جنگ با سلول‌های سرطانی است و در جنگ پیروز می‌شود.

یک تمرین معروف، براساس یک بازی ویدیویی قدیمی به نام Pac-Man طراحی شده است. بیماران باید شخصیت‌های Pac-Man کوچک را تجسم کنند که سلول‌های سرطانی را می‌خورند و نابود می‌کنند، همان‌طور که دشمنان را در بازی از بین می‌برند. سیمونتون‌ها از این متد در کنار درمان‌های رایج سرطان استفاده می‌کردند. اجرای هر جلسه از این تکنیک‌ها 20 تا 30 دقیقه طول می‌کشد.

شواهد تأثیر
مروری بر 46 مطالعه انجام شده از سال 1966 تا 1998 مطرح می‌کند که تصویرسازی هدایت شده می‌تواند در درمان استرس، اضطراب و افسردگی و کاهش فشارخون، درد و برخی از عوارض جانبی شیمی‌درمانی سرطان مفید باشد. مروری دیگر در سال 2002 نشان داد که احتمالاً تصویرسازی ذهنی برای اضطراب و نیز برای تهوع و استفراغ پیش از شیمی‌درمانی سرطان مفید است. (معمولاً پس از چند دوز شیمی‌درمانی بیمار دچار تهوع و استفراغ می‌شود. برخی افراد درست پیش از تجویز دوزهای بعدی دچار تهوع یا استفراغ می‌شوند. این حالت، تهوع یا استفراغ شرطی یا پیشگویانه نامیده می‌شود.) به طور کلی، تصویرسازی ذهنی یکی از مفیدترین اقدامات روان‌شناختی برای کاهش برخی عوارض جانبی شیمی درمانی محسوب می‌شود.

به بدن فرصت شفا بدهیم
می‌توانیم از تصویرسازی ذهنی برای حفظ و استحکام سلامتی در یک بدن قوی یا روبرویی با یک مشکل در سلامتی استفاده کنیم.

چشمان خود را ببندید و ببینید که «محلول جادویی» متعلق به درون شما، سموم، زهرها، درد یا بیماری را از بدنتان می‌زداید، و بدن شما در صلح و آرامش غوطه‌ور می‌شود. یک نفس عمیق بکشید و عمداً خود را ریلکس کنید. در این مرحله از آرمیدگی یا تصویرسازی ذهنی، تغییراتی در بدن تجربه می‌شود. تغیرات فیزیولوژیک به وقوع می‌پیوندد و شفا آغاز می‌شود.

در بسیاری از بیماری‌ها، تصویرسازی ذهنی می‌تواند مشکلات احساسی زمینه‌ای را آشکار کند و به بدن اجازه شفا بدهد. این عشق و حمایت اغلب می‌تواند معجزاتی را در جسم پدید آورد. معجزاتی که بارها در درمان بیماری‌های لاعلاج به ثبت رسیده است.

راهنمای گام ‌به گام برای اجرای یکی از انواع تصویرسازی ذهنی شفابخش

  • چند دقیقه خود را آرمیده (ریلکس) کنید. مطالعات نشان می‌دهد که تصویرسازی ذهنی بهترین تأثیر را زمانی دارد که همراه با یک تکنیک آرمیدگی همراه شود.
  • لباس خود را راحت کنید، کفش‌های خود را در بیاورید، دراز بکشید یا بر یک صندلی راحت بنشینید و اگر مایل هستید نور را کم کنید. چشمانتان را ببندید و چند نفس عمیق بکشید. تصور کنید که از یک پلکان پایین می‌روید. با هر گام، به این احساس توجه کنید که بیشتر و بیشتر آرمیده می‌شوید.
  • زمانی که کاملاً آرمیده شدید، یک منظره دلخواه را مجسم کنید. این منظره می‌تواند یک ساحل باشد. دامنه یک کوه یا یک لحظه لذت‌بخش خاص با دوستان یا خانواده. هر زمان به تمرین تصویرسازی خود می‌پردازید به این منظره وارد شوید.
  • زمانی که در منظره مطلوب خود احساس راحتی کردید، تدریجاً ذهن خود را به مشکلی که می‌خواهید حل شود معطوف کنید.
  • اگر تصویرهای متعددی به ذهن آمد، یکی از آن‌ها را انتخاب کنید تا در جلسه جاری روی آن کار کنید. اجازه دهید این تصویر ذهنی زنده‌تر و واضح‌تر شود. اگر وضوح تصویر کم و زیاد می‌شود، نگران نشوید.
  • اگر هیچ تصویری به ذهن نیامد، سعی کنید به یک حس دیگر معطوف شوید. مثلاً صدای رودخانه یا بوی گل‌های وحشی در چمنزار.
  • اگر روش‌های بالا کارساز نشد، به این فکر کنید که در حال حاضر چه احساسی دارید. عصبانی؟ خسته؟ رنگ این عصبانیت چیست؟ چه تصویرهایی را برمی‌انگیزد؟ از حس‌ها برای شکل دادن به تصاویر ذهنی استفاده کنید.
  • هر زمان چنین می‌کنید، مجسم کنید که مشکل شما در انتهای جلسه کاملاً بهبود می‌یابد. این کار، طرح اولیه شفا را در درون ایجاد می‌کند که بدنتان در شفای خود از آن پیروی می‌کند.
  • در پایان جلسه، چند نفس عمیق دیگر بکشید و خود را در حال بالا رفتن از پلکان خیالی مجسم کنید، در حالی که تدریجاً به محیط خود آگاه می‌شوید. چشمانتان را باز کنید، بدنتان را کش و قوس دهید، لبخند بزنید و روز خود را ادامه دهید.
  • در آغاز، این تمرین تصویرسازی ذهنی را برای 15 تا 20 دقیقه حداقل یک بار در روز انجام دهید. با کسب مهارت بیشتر، احتمالاً خواهید توانست فقط هر بار برای چند دقیقه و چندین بار در روز انجام دهید و همان فواید را برای شما داشته باشد
دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 139 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

مطالعات تحقیقاتی ثابت می کند که پاسخ های ما نسبت به رنگ ها، بخشی مربوط به فیزیولوژی است. بر اساس اثراتی که رنگ ها روی چشم ها و سیستم عصبی ما می گذارند و بخشی به خاطر تأثیر محیط و تجارب زندگی ماست.

از نظر علمی در ساده ترین فرم خود، کانون های شبکیه روی رنگ ها به عنوان اشعه هایی از نور که دارای طول ها و درجات متنوعی از شکست نور، انعکاس و جذب بر اساس رنگمایه هستند. دریافت چشم از هر رنگ، واکنش های پیوسته در مغز و سیستم عصبی اتوماتیک شروع می شود. برای مثال، رنگ های تند گرم مثل قرمز، نارنجی و زرد دارای طولانی ترین طول موج ها هستند و برای دیدن آنها نیاز به انرژی می باشد. به همین دلیل به نظر می رسد اینگونه رنگ ها در شما با صدا داخل و خارج شوند یا به عبارت دیگر، جلب توجه می کنند. همچنین آنها باعث تحریک مغز و بالا بردن ضربان قلب و سرعت تنفس می شوند. برعکس رنگ های سرد مثل انواع آبی ها و سبزها دارای کوتاه ترین طول موج هستند و به راحتی داخل چشم می شوند و ایجاد اثری آرام بخش و تسکین می کنند و واقعاً متابولیسم را پایین می آورند. علاوه بر واکنش های غیر ارادی که ما نسبت به رنگ داریم، عکس العمل های آموزش دیده هم به همان نسبت مهم هستند. ما یاد گرفته ایم که صورتی برای دختر بچه هاست و آبی برای پسر بچه ها. لباس بلند سفید عروس توصیف کننده پاکی و معصومیت است و علائم قرمز ترافیک، مفهوم ایست یا خطر را دارد.

از آنجایی که رنگ به طور ناخود آگاه هر روز روی انسان ها اثر می گذارد، مزیت ها و استفاده های زیادی وجود دارد که بفهمیم چرا و چگونه این واکنش ها اتفاق می افتد.

آنچه در ادامه می آید جزئی از واکنش های فیزیکی است که ما نسبت به هر رنگ داریم همراه با عمومی ترین ارتباطات روان شناسی. همچنین شامل پیشنهاداتی است که چگونه بهترین استفاده را از این اطلاعات در کاربردها و محافل متنوع هنری، شغلی و سبک زندگی تان داشته باشید.

 

قرمز

رنگ قرمز گویای خطر، هیجان، شور، نیرو، حمله و موفقیت است. آن فقط یک عکس العمل احساسی نیست، بلکه یک عکس العمل فیزیکی هم هست. قرمز یک شوک تحت اللفظی نسبت به سیستم است. ربودن توجه شما و نیاز به یک اثر برای دیدن است. شروع با قرمز، فشار خون شما را بالا می برد و ضربان قلب شما را سرعت می بخشد.

هرگز توجه نکرده اید که چرا تعدادبسیاری از رستوران های فست فود، قرمز رنگ آمیزی می شوند؟ این رنگ، غده های بزاقی شما را فعال می سازد و باعث می شود شما به محض اینکه چشمتان به این فروشگاه می افتد، احساس گرسنگی کنید و شما را تشویق می کند که مقدار غذای بیشتری بخورید و خیلی سریع آنجا را ترک کنید و از آنجایی که قرمز اولین رنگی است که ما به آن توجه می کنیم، این رنگ می تواند روی سیستم عصبی به صورت اتوماتیک باعث بی قراری و عصبانیت شما شود.

در مراکز شرط بندی متوجه شده اند که مردم در زیر نور قرمز، شرط بندی های بزرگتری را انجام می دهند. بنابراین اغلب آنها در تیرک های بلند از رنگ قرمز استفاده می کنند تا این فکر را در شما ایجاد کنند که سفر بعدی شما به لاس وگاس خواهد بود.

همچنین قرمز، انرژی و جرأت را انتقال می دهد و به شخص، حسی از قدرت انجام کار را می دهد. به همین دلیل سیاستمداران اغلب کراوات های قرمز می زنند و یک مطلوب خاص در مباحث مربوط به سران کشورهاست.

به عنوان یک هدیه، قرمز خاطره انگیزترین رنگ هاست. ظاهراً رنگ قرمز تحریک کننده احساسات قوی و شدید است و در عین حال با شور و هیجان تر از همه. بعد از همه اینها، قرمز رنگ مطلوب روز والنتین است و اختصاصاً به نام نور قرمز نامیده می شود. خانم ها اغلب با رنگ قرمز به عنوان شوخ، برون گرا و بذله گو ظاهر می شوند. به این فکر کنید که لحظه ای که یک خانم لباس قرمز می پوشد، رنگ باعث می شود که او را غالب تر نشان دهد و ضربان قلب مرد را سریع تر می کند. در چین، قرمز، نماد خوش اقبالی است و عروسان قرمز می پوشند در مراسم از تخم مرغ قرمز برای مبارک باد فرزند تازه متولد شده استفاده می کنند. تصور می شود که طبیبان باستان از قدرت قرمز برای بیرون آوردن انرژی بد یا انرژی منفی از خانه استفاده می کردند. اما در دکوراسیون، قرمز همراه با یک هشدار می آید. از آن فقط در اتاق هایی استفاده کنید که می خواهید مشوق فعالیت و ارتباطات زنده باشید. مثل اتاق پذیرایی یا اتاق غذا خوری ( اگر شما از این رنگ برای اتاق غذاخوری استفاده می کنید، این آمادگی را داشته باشید که مهمانهایتان دو برابر غذا میل خواهند کرد ).

همچنین قرمز یک انتخاب بزرگ برای فضاهای عبوری است. جایی که شما فرصت زیادی برای ماندن ندارید. مثل راهروها یا سرسراهایی که نمایندگان در آنجا مردم را ملاقات می کنند. در اتاق کودک این رنگ می تواند واقعاً باعث بی خوابی شود.

وضوح و دید بالای رنگ قرمز باعث شده که استفاده از این رنگ برای جلب توجه چشم شما در تبلیغات و کالاهای ایمنی ایده آل باشد. از قوطی های کمپوت گرفته تا دستگاه های آتش نشانی و علائم خروج به رنگ قرمز هستند. همچنین به خاطر خاصیت دینامیکی رنگ قرمز، عموماً این رنگ بیشترین رنگ استفاده شده در پرچم های ملی است.

خصوصیات روان شناسی رنگ

· قرمز واقعی پرارتعاش ترین و گیراترین رنگ در طیف می باشد و نمایانگر هیجان، سرعت، قدرت، لذت و شور است.

· قرمز باعث جلب توجه فوری می شود و اشیاء یا تصاویر را به پیش زمینه منتقل می کند.

· قرمز باعث می شود مردم احساس گرمی کنند. قهوه در یک فنجان قرمز گرمتر به نظر می رسد تا در یک فنجان آبی.

· قرمز اولین رنگی است که شما در تاریکی می بینید و در فاصله زیاد، به خوبی دیده نمی شود.

· قرمزهای بارن، شنجرف و کریسمون لاکی نمایانگر رنگ سلطنتی، در انحصار عده ای خاص و قوی می باشند و برای مردان جذابیت زیادی دارند.

 

زرد

دلایل زیادی وجود دارد که شمایل چهره خندان به رنگ زرد است.همچون رنگ خورشید، زرد نورهای کاملاً بی اغراق به زندگی ما می تاباند. از نظر روان شناسی شادترین رنگ در طیف می باشد. انتقال دهنده احساسات خوش بینی، خوشحالی و خود به خودی است. به اصطلاح "حالت آفتابی" فکر کنید. به خاطر معاشرت و اتحاد با آفتاب، رنگ زرد تشعشع نورانی روشن، توصیف کننده دانایی و خرد، هوش و تخیل است. این احساس با علم حمایت می شود. از آنجایی که زرد خیلی سریع در مغز ثبت می شود، سیستم عصبی و ذهن را تحریک می سازد.

زمانی که در سوپر مارکت هستید، شما راهروی مربوط به حبوبات را چک می کنید. بسته های زرد رنگ خیلی جلوتر از سایر کالاها در همان قفسه به نظر خواهند رسید و شما یقیناً نمی توانید تاکسی های زرد رنگ را در ترافیک از دست بدهید.

بیرن مسئول خلق صفحات زرد در سال 1950 برای برجسته نشان دادن یکنواختی اپراتورهای تلفن بود. تحقیقات پانتن بعداً تئوری بیرن را ثابت کرد. ثابت کرد که زمینه زرد همراه با تایپ سیاه، خ.اناترین ترکیب برای موارد چاپ و موجب باقی ماندن در حافظه می شود. بدون شک این رنگ روی دسته یادداشت های حقوقی و قانونی و علائم احتیاط ترافیک مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین زرد، سرزندگی را به سایر رنگ ها اضافه می کند و ته رنگ های گرم به نظر می رسد، حتی شفاف تر و به رنگ های سرد زندگی می بخشد. بنابراین زرد یک رنگ مورد علاقه و مطلوب در خانه است که فضای هر اتاقی را پر از گرمی، نور و نشاط می سازد و مناسب ترین رنگ در آشزخانه ها و اتاق های نشیمن است. همچنین زرد یک احساس اشتها آور برای غذا فراهم می آورد.

رنگ زرد در بسته های کوچک، فعالانه تشویق به گفتگو و زمان های شاد می کند اما با طولانی شدن در معرض قرار گرفتن در رنگ لیمویی روشن با تحریک بیش از حد انگیزه های روحی، ایجاد اضطراب و دلواپسی می کند. گزارش داده شده که زن و شوهر بیشتر در آشپزخانه های زرد بگو مگو می کنند و این رنگ می تواند باعث گریه کودکان شود. آلاله های زرد کمرنگ، یک انتخاب اطمینان بخش در خانه هستند. در فرانسه قرن دهم به آدم های ترسو و نامرد، زرد می گفتند. درهای خانه های افراد خائن را به این رنگ نقاشی می کردند اما آن اتحاد منفی در قرن حاضر، جایش را با وطن پرستی و ملی گرایی عوض کرد تا جایی که آمریکایی ها، روبان های زرد را به دور درختان می بستند و این کار را به حمایت از افراد جنگجو می کردند. در بسیاری از کشورها، زرد رنگ موفقیت، خوشبختی و قدرت است. در ژاپن رنگ زرد به مفهوم وقار و نجابت است و این عقیده برمی گردد به جنگجویان باستان که گل های داوودی زرد را به عنوان پیمان شجاعت در جنگ به خود آویزان می کردند.

روان شناسی رنگ

· زرد از نظر روان شناسی، شادترین رنگ طیف می باشد همراه با حس گرمی، خوش بینی و شادی

· زرد واقعاً در شما سر و صدا ایجاد می کند و جالب توجه ترین رنگ می باشد. بنابراین رنگی مطلوب برای علائم و بسته بندی کالاهاست.

· زرد باعث تحریک فکر کردن می شود. تایپ سیاه روی یک زمینه زرد، خواناترین ترکیب رنگی است و کمک به حفظ مطلب در حافظه می کند.

· زرد به رنگ های دیگر سرزندگی می بخشد و باعث می شود که رنگمایه های گرم، برجسته تر ظاهر شوند و به رنگ های سرد، سرزندگی می بخشد.

· بیش از حد قرار گرفتن در معرض زرد روشن، می تواند باعث بی قراری و اضطراب شود.

· رنگمایه های زرد روشن برای اجتماعات رنگ مناسبی است، در صورتیکه تنالیته های طلایی، توصیف کننده ثروت و دولت است.

 

 

نارنجی

آیا تا به حال کنار میزتان به خواب رفته اید؟ یک پرتقال بردارید، نه برای خوردن بلکه برای نگاه کردن. این رنگ باعث تحریک اکسیژن برای وارد شدن در مغز می شود. همچنین نارنجی باعث تحریک اشتها و کمک به مغز می شود. نارنجی ترکیبی از قرمز و زرد است و بنابراین ترکیبی از هر دو رنگ را دارا می باشد. این رنگ، انرژی و سرزندگی رنگ قرمز را همراه با شادی و خصوصیات دوستانه زرد داراست. به همین دلیل، نارنجی یک رنگ انرژی زا و بی پرواست که القا کننده خود به خودی تفریح و سرگرمی است. نارنجی روشن، بسیار جلب توجه می کند و به همین دلیل است که معمولاً توسط کارگران ساختمانی و گاردهای عبور و مرور به عنوان هشدار مورد استفاده قرار می گیرد.

نارنجی به خوبی نمایانگر ارزش خوبی است و به همین خاطررنگ مطلوبی برای علائم فروش دور ویترین های فروشگاه هاست.

در صامت ترین تنالیته ها مثل رنگ های کدو تنبل و برگ های تغییر رنگ داده، نارنجی یادآور پاییز و برداشت محصول، همراه با گرمایش، ترکیب خوشایندی می دهد. نارنجی سوخته و خرمالویی، روی چشم ساده ترین رنگ است و دارای یک جذابیت فرهیخته است که می تواند هم زیبا باشد و هم نامتعارف. به جعبه های هرمس و سرامیک های حرارت دیده خورشیدی فکر کنید.

نارنجی سیر، بهترین رنگ در دکوراسیون خانه است. به عنوان یک طراحی داخلی، به این رنگ به عنوان یک علامت تأثیرگذار فکر کنید. وقتی به طور عاقلانه مورد استفاده قرار بگیرد، می تواند غیر منتظره و تجملی باشد و باعث گرم شدن یک اتاق مثل گرمی آتش شود. این رنگمایه ارتعاشی می تواند به طور خیلی مؤثر در تبلیغات و بسته بندی کالا به خوبی مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین نارنجی گویای تازگی، سلامتی و آبدار بودن است و این رنگ برای لوازم آشپزخانه و محیط های نشیمن بسیار مناسب است. رنگ هلویی یک رنگ بسیار دلپذیر در خانه است و نه تنها گرمی و احساسات خوب ارتعاش می کند بلکه انعکاس دهنده یک نور شاداب کننده روی پوست شخص است و به چهره شما یک التهاب گلی رنگ می دهد. نارنجی یک رنگ دوست داشتنی است که هم در طی روز و هم در زیر نور مصنوعی شب دیده می شود. به همان دلایلی که ذکر شد، بسیاری از رستوران های گران قیمت، دیوارهایشان را با رنگ هلویی روشن رنگ می زنند و همچنین به خاطر اینکه این رنگ حالت خوشامدگویی و اشتها آور دارد. در رنگ درمانی، نارنجی را به عنوان یک داروی محرک برای مراحل درمان و التیام، مورد توجه قرار می دهند که سلامتی را افزایش می دهد و باعث شادی و بالا بردن توانایی جنسی می شود. بدون شک این رنگ برای افرادی که به راحتی مضطرب می شوند توصیه نمی شود. از لحاظ تاریخی، نارنجی در پرچم ها و تاج ها به منظور نمایش دادن قدرت، تداوم و موفقیت ها مورد استفاده قرار می گرفته است.

روان شناسی رنگ

· نارنجی یک رنگ محرک و انرژی زاست که نمایانگر دوستی، شادی و ماجراجویی است.

· نارنجی روشن دارای دید فوق العاده بالاست و به همین دلیل رنگ مناسبی برای علائم هشدار دهنده یا جلب توجه است و حتی اگر در مقادیر کوچک هم مورد استفاده قرار بگیرد، این خصوصیات را داراست.

· خیلی راحت روی چشم اثر می گذارد. نارنجی های تند و پاییزه، گرم، نامتعارف و اشتها آور هستند در حالیکه تنالیته های هلویی، اثرات شاداب کننده ای روی پوست دارند.

· تصور می شود مردانی که لباس نارنجی می پوشند، انسانهایی خلاق، با حرارت و شوخ طبع هستند و در عین حال ممکن است کمی غیر مسئول باشند. به خاطر خصوصیات فعال و شادی بخش این رنگ، نارنجی رنگ مناسبی برای کودکان، نوجوانان و ورزشکاران می باشد.

 

 

سبز

سبز نه تنها نمایانگر زندگی و رشد است بلکه آرامش دهنده ترین رنگ در طیف است. این خصوصیت به دلیل فیزیولوژی این رنگ است. برخلاف رنگمایه های دیگر، سبز مستقیماً روی شبکیه متمرکز می شودبدون اینکه تجزیه و شکسته شود. به همین دلیل خیلی راحت روی چشم قرار می گیرد. همچنین تصور می شود این رنگ دارای قدرتهای شفابخش بزرگ می باشد و توانایی تسکین دادن و نیروی تازه بخشیدن را داشته باشد. بر اساس نظریه کارشناسان، مردمی که در محیط های سبز کار می کنند دارای معده دردهای کمتری هستند. هرچه سبز کمرنگ تر باشد، خصوصیت آرام بخشی آن بیشتر است. یکی از دلایلی که دیوارهای بیمارستان ها را اغلب به رنگ کف های روی دریا کار می کنند برای آرام بخشی نگرانی بیماران و ملاقات کنندگان است. استفاده از صحنه پشتی اتاق های سبز در تئاترها و تلویزیون نشان می دهد که باعث پایین آوردن اضطراب اجرا کنندگان می شود.

کیفیت اطمینان بخشی رنگ سبز باعث شده که این رنگ به عنوان رنگ رسمی ایمنی "سلامتی" جهانی تبدیل شود. همانطور که در علائم ترافیکی بی خطر هم از این رنگ استفاده می شود، اداره ها در لندن متوجه استفاده بی خطر این رنگ شده اند. با رنگ کردن پل بلک فرارس با رنگ سبز ملایم، باعث شده اند که به طور قابل توجهی آمار افرادی که برای خودکشی از این پل می پرند کاهش یابد.

انواع سبز، تنوعی از پیام ها را می فرستد که این بر اساس درجه رنگی است. سبزهای (زنده) در ذهن یاد آور بهار و فضای بیرون است و انتقال دهنده احساسات شادی و جوانی است. همچنین می تواند القا کننده نارسی و بی تجربگی باشد مثل یک تازه کار که خیلی سبز است تا موفق شود. سبز جنگلی نمایانگر درختان رشد کرده و بالغ است و نمایانگر ثبات و رشد است. شگفت انگیز نیست که این رنگ اغلب در دفاتر حقوقی و مؤسسات اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد. به خاطر بسپارید، سبز رنگ پول هم هست. سبز زیتونی قدرتمندترین رنگ است زیرا یاد آور افراد نظامی و ارتش است. در حالیکه ارتباط سبز علفی با زندگی جدید و رشد و سنبل حاصل خیزی است و این رنگ، رنگ مطلوب لباس عروس در قرون وسطی بوده است.

روان شناسی رنگ

· سبز روشن از لحاظ روان شناسی، آرام بخش ترین و تسکین دهنده ترین رنگ در طیف است و از آنجایی که راحت ترین رنگ روی چشم است می تواند باعث بهبود در دید شود. سبزهای احتراز کننده در مردم، یادآور بهار، طبیعت، زندگی و انرژی و جوانی است.

· سبزهای تیره تر نمایانگر ثبات و رشد است و القا کننده وضعیت اقتصادی بالا و موفقیت است. سبز، سنبل جهانی ایمنی است. همچنین سبز به مفهوم رفتن به جلو می باشد.

· مردمی که لباس سبز می پوشند، تصور می شود که مهربان، وابسته و سخاوتمند هستند.

گاهی سبز، مفاهیم منفی هم دارد مثل آنچه که اسکارلت آهارا گفته است، سبز نخودی همراه با حسادت می آید. وقتی شخصی دچار دریا گرفتگی می شود می گوییم به نظر می رسد که کمی سبزی اطراف شش ها را فرا گرفته است. مشابه همین سبزی، سبز شارتروز، پیوسته به عنوان تهوع آورترین رنگ شمرده می شود. در دکوراسیون، بسیاری از درجات رنگ سبز، باعث ایجاد هارمونی هایی در خانه می شود. سبزهای زنده در درون ایجاد احساس طبیعت می کندد و می توانند یک جریان بصری فرم و یکنواخت بین شاخ و برگ های داخل و خارج ایجاد کنند. این رنگمایه ها همچنین دارای یک کیفیت دوباره تازه شدن و پرورش می باشند و خصوصاً در اتاق های غذا خوری و آشپزخانه به کار می روند. چون سبز کمرنگ باعث ایجاد احساسات دلپسند آرامش و صفا می شود، رنگ مطلوبی برای مکان های مقدس و مکان های خلوت خانه مثل حمام یا اتاق خواب می باشد.

در بسته بندی، انواع سبزها، حسی از خالص بودن و تازگی می دهد. به همین دلیل در ظروف ژل ها و روغن های مو و چهره، از این رنگ، بسیار استفاده می شود. روکش های سبز روی کالاها، تصوری از سلامتی، طبیعی بودن و از لحاظ محیطی، محیطی دوستانه را ایجاد می کند و از آنجایی که انواع رنگ سبز، مزه ای ترش را در ذهن ایجاد می کند، اغلب آنها برای بطری های آب معدنی و نوشیدنی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

آبی

درجات رنگی روشن تا متوسط رنگ آبی بسیار خوشایند و آرام بخش است. در حقیقت نگاه خیره به آبی واقعاً ضربان قلب و سرعت تنفس شما را پایین می آورد وفشار خون شما را به طور موقت کاهش می دهد.

در بسیاری از فرهنگ ها، آبی به عنوان حفاظتی ترین رنگ ها شناخته می شود. برای مثال در خاورمیانه، درهای آبی به عنوان کاردی در مقابل ارواح شیطانی تصور می شد. زمانی مردم در جنوب غربی امریکا برای دفع کردن ارواح، اغلب سقف های دالان هایشان را آبی می کردند. قبل از ظهور یخچال ها و دستگاه های سرد کننده، آبی کبالت در آشپزخانه ها و آبدارخانه ها مورد استفاده قرار می گرفت زیرا حشرات برخلاف انسان ها، نسبت به این رنگ تنفر دارند. آبی سیر (کبود) نمایانگر وفاداری، صداقت و قابل اعتماد بودن است. وقتی سیاستمداران به دفتر کارشان می روند، آنها اغلب آبی سیر را برای لباسشان انتخاب می کنند. بعد از همه چه سیاستمداری است که بخواهد به عنوان معتمد شناخته نشود؟ آبی سیر همچنین احترام را هم به همراه دارد. همان گونه که در لباسهای فرم پلیس و ارتش دیده می شود.

آبی های تیره تر، نمایانگر نژاد خوب، موقعیت اجتماعی بالا، ثبات و وقار و بزرگی است. عبارت خون آبی در اسپانیا ریشه در جایی دارد که طبقه اشراف موریش واقعاً اعتقاد داشتند آنها سیاهرگ آبی تری نسبت به آنهایی دارند که نژادشان دورگه است. همین تصور در مصر باستان هم بود.جایی که عروض آبی به عنوان علامتی از شرافت و زیبایی بود و به همین دلیل، زنان ثروتمند، آنها را روی پاهایشان با رنگ آبی نقاشی می کردند. این مطالب مربوط به آن روزها بوده است.

آبی از زمانهای قدیم، سمبل وفاداری، امیدواری، ایمان و عقیده است. به همین دلیل در سنت های ازدواج، عروس لباس آبی رنگ می پوشید. در خانه، آبی های عمیق تر، یک حالت شاهانه و سلطنتی و فضایی جدی به اتاق می بخشند در حالیکه آبی های روشن تر و شفاف تر، دارای فریبندگی و شیرینی خاصی هستند. در حقیقت آبی دارای مزه ای شیرین است. به همین دلیل پیوسته در بسته بندی های شکر و کالاهای مرتبط با این محصول، مورد استفاده قرار می گیرد. انسانها در اتاق های آبی رنگ دارای نیروی تولید بیشتری هستند و مطالعات واقعاً نشان داده است که وزنه برداران در یک ورزشگاه آبی رنگ، می توانند وزنه های سنگین تری را بلند کنند.

اتومبیل های تجملی، اغلب به رنگ آبی نقره ای یا آبی سیر هستند که سمبل قدرت و موفقیت است ، در حالی که اتومبیل های اسپرت ، با سایه روشن های ابی به بازار ارائه می شود زیرا برای سرگرمی و تفریح است.

روان شناسی آبی

· آبی دوست داشتنی ترین رنگ از میان رنگ هاست و مطلوب و خاص مردان است.

· همه ارتباطات ما با آبی مثبت است و یک رنگ آرامش بخش، صلح جو و متعالی است.

· آبی سیر، حکم به احترام می کند و نمایانگر صداقت، وفاداری، قابل اعتماد بودن و درستی است.

· آبی می تواند فضا را بزرگتر سازد و به نظر می رسد زمان آرامتر از آنچه هست بگذرد.

· آبی سیر، در بسیاری از فرهنگ ها، نمایانگر وفور و توانگری است و وقتی شما بهترین هستید، یک روبان آبی دریافت می کنید.

 

 

ارغوانی (بنفش)

ارغوانی می تواند رنگ شکوه و عظمت فریب دهنده نامیده شود. از لحاظ تاریخی، ارغوانی بسار مشکل و گران تولید می شده به گونه ای که فقط طبقه اشراف جامعه، این رنگی می پوشیدند. بر اساس کتاب افسونگر مائو اثر زیمنس کارفلد، هزاران جانور نرم تن نیاز دارند که برای مدت سه روز نمک زده شوند و له شوند و سپس به مدت ده روز جوشانده شود فقط برای تهیه رنگ یک لباس بلند (ردا) . در روم باستان رنگ ارغوانی در خدمت سزار و ژنرال های پیروز برگشته از جنگ و سناتورهای وی بود. هر چه مقام و درجه شخص بالاتر بود، مقدار رنگ ارغوانی که او اجازه داشت در پوشش خود داشته باشد بیشتر می بود. حتی امروزه سربازان امریکایی که در جنگ مجروح می شوند، یک قلب ارغوانی به خاطر فداکاری شان دریافت می کنند. بنابراین جای تعجب نیست که ارغوانی همراه با دولت، ثروت ، نجیب زادگی و زیاده روی و ولخرجی می باشد. اما یک وجه معنوی و روحانی هم به خوبی دارد تا جایی که رنگ ارغوانی، بعدها به عنوان رنگ رداهای کشیش ها و حاشیه ریشه های شال نمازگزاران در ژودائیسم شد.

جالب توجه است که رنگ ارغوانی منحصر به افراد خاص، امروزه بیشتر برای خانم ها معمول است تا آقایان. در حقیقت بسیاری از خانم ها، رنگ ارغوانی را رنگ مورد علاقه و مطلوب خود می پندارند. شاید ترکیب رنگ ارغوانی دارای چیزی است که این کار را با آن انجام می دهد. ارغوانی ترکیبی از قرمز هیجان آور است با آبی آرام بخش. بنابراین قابل توجه است که رنگ مسالمت آمیز یا به عنوان یک واسطه شاد، برجسته می باشد. مردمی که لباس ارغوانی رنگ می پوشند، به نظر مؤدب، پرشور و مشتاق لذت و خوشایند می رسند خصوصیاتی که اغلب برای خانم ها تعریف می شود تا آقایان. به نظر می رسد که ارغوانی القا کننده عواطف بسیار متفاوتی است که بستگی به سایه های آن دارد. تیره ترین نوع ارغوانی سیر، دارای تنالیته های خوب برای آیین تدفین است و می تواند باعث دلتنگی و وقار شود. در بساری از کشورها، این رنگ جایگزین رنگ مشکی شده و به عنوان رنگ مشکی عزاداری شناخته شده است.

اما رنگ ارغوانی سیر، دارای یک هوای مرموز و جادویی است که به آن یک خصوصیت اغفال کننده می دهد و به ظاهر دولتمندی و ثروتمندی آن می افزاید. ارغوانی سلطنتی همراه با میراث نجیب زادگی آن، القا کننده وفور و وضعیت اجتماعی بالاست، البته بدون دوری از رنگمایه های تیره تر.

به خاطر فراوانی قرمز در ترکیب بنفش مایل به قرمز روشن، دارای انرژی بیشتری هستند. آنها شادتر و هیجان آورترند در حالیکه انواع رنگ بنفش، دارای یک خصوصیت رمانتیک و غم غربت می باشد. به خاطر پیام های ترکیبی ارغوانی، شما به ندرت آن را در بسته بندی های سوپر مارکت ها و یا در مراکز خرید مثل بنگاه های اتومبیل و یا اسباب و اثاثیه می بینید.

در بسته بندی ها و تبلیغات، این رنگ اغلب بیشتر استفاده می شود وقتی که کالاها یا سرویس ها، هدفشان برای خانم ها باشد. در دکوراسیون، انواع رنگ ارغوانی می تواند حالتی دراماتیک و شهواتی بسیار زیادی به محیط ببخشد و اغلب یک نوع هالیوودی قدیمی فریبندگی و طلسم به محیط می بخشد.اما همانطور که یک طراح درجه بالا گفته است، هرغوانی مثل یک چاشنی است در غذاها و باعث خوشمزگی و طعم می شود اما اگر خیلی استفاده شود، قوی و بی اثر خواهد بود. از آنجایی که رنگ ارغوانی یک رنگ حساس و آرام است، اغلب در اتاق خوابها مورد استفاده قرار می گیرد. هر دو، رنگ و بویی که از گل و گیاه اسطوخودوس تراوش می شود برای معالجه بیماری کم خوابی مورد استفاده قرار می گیرد. گفته می شود مردم خلاق، خصوصاً هنرمندان و طراحان عاشق رنگ ارغوانی هستند و کودکان خیلی از این رنگ خوششان نمی آید. دختران کوچولو نمی توانند به اندازه کافی از آن مجاب شوند.

خصوصیات روان شناسی رنگ

· از رنگ ارغوانی، سلطنت، اشرافیت، هیجان، شهوت و تجمل تراوش می شود.

· ارغوانی سیر، حالتی روحانی و اسرار آمیز همراه با یک خصوصیت جدی و بزرگی است.

· رنگ اسطوخودوس و بنفش دارای یک ظاهر شیرین، رومانتیک و غم غربت است.

· افراد مایل هستند کار کمتری انجام دهند در اتاق هایی که به رنگ ارغوانی می باشد زیرا این رنگ باعث تشویق به رویا دیدن می کند.

· خانم ها اغلب می گویند ارغوانی، رنگ مورد علاقه و مطلوبتان است.

 

 

 

صورتی

افراد خوشبین می گویند که به دنیا از میان عینک های با طیف صورتی نگاه کنید. از آنجایی که رنگ صورتی نه تنها تحریک کننده مهربانی است بلکه واقعاً مانع از بروز بیماری، تجاوز و تخطی می شود. الکساندر شوس، مدیر انجمن امریکایی از تحقیقات جامعه شناسی و طبی در تاکوما، واشنگتن واکنش های عمومی نسبت به رنگی که او آن را صورتی نامیده است مورد بررسی قرار داد و متوجه شد که وقتی در زندان ها از این رنگ استفاده شود، این رنگ، موقتاً زندانیان خشن را آرام می کند. در کتاب قدرت رنگ اثر مورتون و الگو، دکتر چائوس توضیح می دهد حتی اگر یک شخص سعی کند در محیطی که صورتی رنگ است، عصبانی و مهاجم باشد، مهیچه های قلب او نمی تواند به اندازه کافی با سرعت بزند. این به خاطر اثر آرام بخشی این رنگ است که انرژی شما را سست می کند. زندان انفرادی آلکاپن در آلکاترا به رنگ صورتی است. خیره شدن به صورتی به طور مؤثری باعث کاهش عصبانیت و قدرت فیزیکی می شود که این رنگ برای کاهش آمار خودکشی در کانون های دارالتأدیب و بازداشتگاه های رفتارهای ضد اجتماعی در مدارس مشکل دار مورد استفاده قرار می گیرد.

به خاطر خصوصیت آرام بخشی صورتی، از این رنگ برای نقاشی اتاق های رختکن مسابقات فوتبال، جایی که تیم های مخالف همدیگر را ملاقات می کنند برای پایین آوردن تشنج بین تیم ها استفاده می کنند. وقتی شما دچار حریق می شوید، توجه کنید که از یک روکش صورتی رنگ برای ملایم کردن وزش باد استفاده می کنند و دلالت بر این موضوع می کند که محتویات به شما آسیبی نخواهد رساند. به علاوه به خاطر خصوصیت شکیبایی و صبور بودن، رنگ صورتی آرام می کند و تسکین می دهد. این عقیده به قرن هجدهم برمی گردد وقتی که تصور می شد رنگ صورتی درهاضمه کمک می کند. با بالا رفتن عوام پرستی، این رنگ را خاکستر گل می نامند. در زبان عامیانه، صورتی مفهوم شادمانی دارد و به عنوان "صورتی قلقلکی" یعنی، لذت بخش است و (صورتی القا کننده سلامتی و خوبی است) . وقتی قرمز، سخن از عشق پرشور می کند، صورتی بسیار پرورش یافته تر است. به همین دلیل است که آن را به عنوان یک رنگ زنانه مورد توجه قرار می دهند و رنگ مطلوب و با دوام برای دختر بچه هاست. مردمی که صورتی دوست داند، اغلب رمانتیک و حساس هستند. صورتی تند، همانطور که از اسمش مشخص است، انرژی زا تر از سایه های پاستلی است و این به دلیل تمرکز بالای قرمز آن می باشد، به خاطر ارتعاشی که به وجود می آورد.

صورتی به نظر، شوخ و سرگرم کننده و مورد تمایل است. مطالعات نشان می دهد که این رنگ می تواند به طور خیلی مؤثر در اتاق کودکان برای آرام کردن رفتار فعالیت فوق العاده آنها به کار گرفته شود، بدون اینکه به طور کلی باعث افول بازیگوشی و حالت خنده کودکان شود.

صورتی های هلویی اغلب روی بسته بندی های کرم ها و ژل ها استفاده می شود. زیرا این رنگ، فقط مختص خانم ها نیست بلکه تملق گوی چهره هر شخص می شود. فروشگاه ها ترجیح می دهند از صورتی های تند و چشمگیر براب جلب توجه استفاده کنند. در رنگ نگاری، یک اتاق صورتی رنگ به مردمی که مشکل دارند فرمان می دهد که آرام باشند و اجازه دهند مسائل ، روال خود را طی کند.

هیچ مهم نیس که روز شما تا چه اندازه بد بوده است. سخت است که در حضور صورتی، تخطی و حمله ای صورت پذیرد.

روان شناسی رنگ

· صورتی، بردبارترین و صبورترین رنگ هاست. باعث تشویق مهربانی می شود. وقتی شخص، حالتی تهاجمی نسبت به دیگران دارد، او را آرام می سازد.

· به عنوان رنگ زنانه مورد توجه قرار می گیرد. صورتی همراه با رحم و شفقت پرورش می یابد.

· صورتی آرام بخش و تسکین دهنده است و تصور می شود که به هضم غذا کمک می کند.

· صورتی تند، دارای بالاترین تمرکز قرمز می باشد و آن را انرژی زاتر، شوخ تر و جذاب تر می سازد.

· مردان، صورتی های هلویی را به صورتی های ارغوانی ترجیح می دهند.

 

 

قهوه ای

قهوه ای بی اغراق، شالوده وجودی ماست. از آنجایی که رنگ زمین و درختان است، این رنگ راحتی و آسایش را فراهم می آورد. رنگ های خنثی و گرم به خاطر دارا بودن ارزش رنگی پایدار درک می شوند و می توانند در مردم، ایجاد احساس دوست داشتن هر چیزی را بکنند. مردمی که لباس قهوه ای رنگ می پوشند، به عنوان افرادی مستقل، صادق و سخت کوش جلوه می کنند. این تصور به زمان های تاریخی برمی گردد، وقتی رنگ های روشن، خاص نجیب زادگان و اشراف و ثروتمندان بود، قهوه ای رنگ خاص دهقانان و عیار بود. قهوه ای دارای یک حس عامیانه و حس فروتنی و تواضع است.

اگر شما بخواهید اطلاعاتی را با روشی که دور از تهدید است از شخصی کسب کنید، قهوه ای انتخابی بزرگ است. این رنگ باعث می شود که شما قابل اعتماد، درک کننده و امین به نظر برسید و از مردم دعوت می کنید که سلاحشان را کنار بگذارند. اگرچه قهوه ای می تواند خالی از اقتدار در یک محیط کاری محافظه کارانه باشد. در طی آدم کشی های سال 1980، لباس حاکم بر افسران ، خاکستری، آبی سیر و سیاه بود ولی وقتی این رنگ ها با رنگ قهوه ای ملموس تر جایگزین شد، محیط قرن نوزدهم، خانواده دوست تر و مهربان تر شد و آمار قتل پایین آمد.

در طراحی داخلی، قهوه ای به عنوان یک اهرم بزرگ مورد توجه است و سایر رنگ ها را مورد توجه قرار می دهد. در یک باغ پرپشت و آباد، قهوه ای زمینه ای کامل برای طبیعت داخلی است، چه هوا گرم باشد یا سرد و از آنجایی که قهوه ای رنگ چوب است، عملاً بخشی از اتاق نشیمن است. رنگ های خنثی خاموش، اغلب در اتاق های نشیمن، اتاق های مطالعه و خانوادگی مناسب است. زیرا آنها ارتعاش سادگی و صفا و آرامش دارند در حالیکه ایجاد صمیمیت و نزدیکی می کند. یک ترکیب غنی از بافت ها از بدو تولد باعث حفظ فطرت هایی می شود. رنگ های خنثی کمرنگ باعث می شوند که یک اتاق، بزرگتر احساس شود و کمتر شلوغ به نظر برسد در حالیکه قهوه ای پررنگ، ایجاد یک حس امنیت و راحتی می کند. دیوارهای قهوه ای شکلاتی می تواند خصوصاً غنی و فرهیخته به نظر برسد، در حالیکه قهوه ای پررنگ، ایجاد یک حس امنیت و راحتی می کند.

فرضاً برای دکوراسیون صحنه ستارگانی همچون دیوید هیکس در حالیکه با همسرش بحث می کرد، از این رنگ استفاده شده بود. داستان به این شکل ادامه پیدا می کند که همسرش با مهربانی، یک بطری کوکاکولا به او تعارف می کند و از طرفی تراوش مایع قهوه ای شکلاتی روی دیوارها را داریم. مردان، خصوصاً بسیار به رنگ قهوه ای متمایلند. این رنگ به عنوان رنگ کوه و تپه و هوای آزاد دیده می شود و از این رنگ در کالاهای ورزشی، لباس های کارگران فصلی و همه وسایل نقلیه زمینی استفاده می کنند. ترکیب رنگی مردانه ، شامل انواع آبی ها و انواع قهوه ای است. همچنین، این رنگ عامیانه طراحی لباس و خانه مردان است. در بسته بندی کالا، انواع رنگ قهوه ای، گویای طبیعی بودن است. قهوه ای پاکتی سابقاً القا کننده تازگی غذا و یاد آور روکش استفاده شده برای فروشگاه های کالاهای خارجی است. در ادامه همین مطلب، بعضی کمپانی های تولید کننده روغن و ژل چهره و مو، از قهوه ای پاکتی برای ایجاد حس طبیعی بودن کالا بدون مواد افزودنی مضر استفاده می کنند.

روان شناسی رنگ

· قهوه ای یک رنگ گرم و راحت است که همراه با زمین، درختان، اجاق، حرارت و خانه می آید.

· مردم مایلند تولیدات برچسب دار بزرگ را در رنگ های خنثی خریداری کنند. خصوصاً در یک اقتصاد نا مشخص، قهوه ای ایجاد راحتی برای مصرف کننده می کند و نیز به عنوان یک چیز بادوام مورد توجه قرار می گیرد.

· قهوه ای دارای یک حس عمودی در پوشاک است و باعث می شود که شخص، قابل اعتماد، صادق و امین در گفتگو به نظر برسد.

· قهوه ای دارای یک خصوصیت مردانه و خشن است که خصوصاً مورد توجه مردان می باشد.

· قهوه ای پاکتی در بسته بندی مورد استفاده قرار می گیرد. برای حس طبیعی بودن کالا.

 

 

خاکستری

یک رنگ کاملاً خنثی است و آن رنگی است که مردم به ندرت دوست دارند یا متنفرند. خاکستری نمی گوید که من مثل آبی سیر، با وفا و قابل اعتماد هستم و آن جذابیت و دینامیکی قرمز را هم ندارد. خاکستری، نامتعهد، رسمی و با وقار می باشد. همچنین خاکستری فاقد گرمی است و به نظر می رسد دور دست و موقر و با ابهت باشد. آزادی از محرک های احساسی، به خاکستری یک رایحه ای از قدرت و ثروت می بخشد. در کمد شغلی یک آقا برای مثال، یک پیراهن راه راه خاکستری زغالی رنگ، معتبر ترین انتخاب است تا حدی که وکلای دفاع از پوشیدن این رنگ در دادگاه به خاطر ترس آنها از هیئت ژوری یقه آبی پرهیز می کنند. سردی یخی خاکستری باعث می شود که این رنگ در دکور دفاتر به خوبی عمومیت پیدا کند. به خاطر حالت خنثی و کلاسیک آن، این رنگ نه دوستانه است و نه کنار گذاشتنی. خاکستری باعث موفقیت و اعتماد به نفس می شود. خاکستری همچنین در اجماع با کمال و دانایی است. تصور می شوند مردم با موی خاکستری که دارای عمری از تجربه و دانش هستند.

آگهی کنندگان وقتی می خواهند به کناره گیری و نیازهایشان رجوع کنند از عبارت خاکستری استفاده می کنند. وقتی دوران کودکی طی می شود و بزرگ می شوند این عبارت مفاهیم متفاوتی را در بر می گیرد که نشانه پیری است. در بسته بندی، انواع رنگ خاکستری دارای یک جاذبه حیثیتی و اعتبار و ثروت است. اتومبیل های لوکس اغلب با تنالیته های نقره ای عمومیت دارند. همچنین بوتیک های کلاس بالا، اغلب اجناس را در جعبه های خاکستری قرار می دهند، به گونه ای که این رنگ القا کننده یک هدیه گران بها درون آن است. خاکستری متالیک همراه با پیشرفت های علمی و تکنولوژی به طور بسیار موثر به کار برده می شود و وقتی می خواهند کالاهای خیلی هنری و جدید را معرفی کنند. دلیل دیگری که این رنگ بهترین فروش را در خط بالای اتومبیل دارد به خاطر این است که این رنگ اشاره به انرژی زایی نهفته در زیر کاپوت اتومبیل دارد. پس یک ارتباط بین نقره ای و سرعت وجود دارد. تصوری که پیوسته در تجارت اتومبیل تقویت می شود. در طراحی داخلی، خاکستری تیره، مجلل و رسمی است اما می تواند کمی دلتنگ کننده باشد در حالیکه خاکستری روشن آرام بخش تر است. حتی سایع مانع از یک گفتگوی با نشاط می شود. انواع خاکستری برای اتاق هایی مناسب هستند که ساکنین به دنبال آرامشی در ذهن هستند. جالب توجه است واکنش ها نسبت به خاکستری در خانه، اغلب بستگی به جایی داردکه شخص زندگی می کند. اگر آب و هوا (در یک بخش خوب سال) مه آلود و بارانی باشد، اتاق های خاکستری خصوصاً به نظر دلتنگ کننده می رسند، خاکستری برای اتاق های غذا خوری به خصوص در رنگ مایه های تیره تر اگر چه به اتاق، یک ظرافت و زیبایی می بخشد اما ایجاد یک زمینه غیر جذاب برای غذا می کند.

روان شناسی رنگ

· خاکستری غیر جذاب به نظر می رسد و یک حالتی از رسمی، وقار و اقتدار را نشان می دهد.

· برخلاف قهوه ای خنثی، خاکستری فاقد گرمی است که بتواند آن را روراست، موقر و با ابهت بسازد و وقتی به تنهایی مورد استفاده قرار بگیرد، کمی دلتنگ کننده است.

· خاکستری القا کننده دانایی و بلوغ و کمال است و ظاهر ثروتمندانه ای می بخشد.

· خاکستری متالیک، قول پیشرفت های علمی و تکنولوژی را می دهد و به همان اندازه حسی از سرعت و شایستگی را ایجاد می کند.

· انواع رنگ خاکستری، سرد است و در دکور خانه آرامش بخش است. البته مانع از گفتگوهای نشاط انگیز می شود و یک زمینه غیر جذاب برای غذا ایجاد می کند.

سفید

سفید نماینگر پاکی، اخلاص، پرهیزکاری و وفاداری است. در پوشاک، سفید اغلب با ثروت ذاتی مساوی فرض می شود. این عقیده برمی گردد به روزگار قبل از اختراع ماشین لباسشویی، وقتی که سفید می پوشیدند می توانستند مستخدم داشته باشند که لباس هایشان را تمیز نگاه دارند. همچنین استنباطی وجود دارد که پوشندگان این رنگ، دارای یک موقعیت اجتماعی بالایی بودند زیرا هیچ کس نمی تواند سفید بپوشد و کارهای پست انجام دهد.

همچنین سفید نشانه حقیقت و خوبی است. یک ش.الیه سفید برای رهایی بخشیدن می تازد. در سینمای وسترن قدیم، شخصیت های خوب همیشه کلاه های سفید می پوشیدند در حالیکه شخصیت های بد، کلاه سیاه می پوشیدند. در یونان باستان فرضاً برای رفتن به رختخواب سفید می پوشیدند تا رویاهای خوب ببینند و به خاطر اجماع سفید با بهشت و فرشتگان، آن مظهر مرگ در هند، چین و ژاپن بود.

کالاهای دارویی سلامتی، اغلب سفید هستند تا القا کننده پاکی و ضد عفونی باشند. به نوارهای زخم بندی سفید، توپ های کتان و روپوش های آزمایشگاهی پزشکان فکر کنید.

روان شناسی رنگ

· سفید سمبل پاکی، معصومیت، خوبی و حقیقت است.

· اگرچه سفید یک رنگ خنثی است، این رنگ به عنوان یک رنگ سرد مورد توجه قرار می گیرد و این به خاطر اجماع آن با برف و یخ می باشد.

· سفید اغلب برای متصور ساختن سادگی و استریل بودن و سلامتی استفاده می شود.

· تکان دادن یک پرچم سفید، سمبل بین المللی فریادی برای صلح است.

· سفید روی بسته بندی کالاهای لبنیاتی، اقلام کم چرب و ترکیبات تصفیه شده ای مثل شکر و آرد مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

سیاه

سیاه بدون هیچ سؤالی، قوی ترین و مقتدرترین رنگ است. ما آن را نشانه مرگ و تاریکی می دانیم و این در نتیجه یک حس ناشناخته است. همچنین سیاه می تواند مرموز باشد.شما می توانید در یک حفره سیاه نا پدید شوید و شانس خوبی است برای شما اگر یک گربه سیاه از جلوی چشم شما عبور کند. حس دریافت شده از سیاه پیش از وقوع پیش آمدی، حال و هوایی از خطر را به همراه دارد و آن به خاطر خطر بزرگی است که دارد. این رنگ برای پوشش بادی گاردها، مأموران و پرسنل FBI مورد استفاده قرار می گیرد وبرای ایجاد ترس و وحشت در شورشگران و خلافکاران، سیاه بیشترین استفاده را دارد. همچنین معمول ترین رنگ برای اتومبیل ها و وسایط نقلیه اداری که وظیفه حمل و نقل رجال و اشخاص بزرگ را به عهده دارند می باشد زیرا این رنگ دلالت دارد بر اینکه شخص درون اتومبیل، مهم و قابل احترام است.

مطالعات و تحقیقات نشان می دهد که تیم هایی که یونیفرم سیاه می پوشند، دارای بازی های پرجدال و مشاجره انگیزتری هستند. ظاهراً این ارجاع می شود به این مطلب که آنها به طور ناخود آگاه تجاوزگر تصور می شوند و چرا شما فکر می کنید یونیفرم های داوران به خاطر رنگ سیاه مقتدرانه شان در فوتبال حاکم هستند؟

در قرن شانزدهم، این رنگ در بریتانیا سرچشمه پوشیدن سیاه در مراسم عزاداری بود. در دنیای مد، سیاه حقیقتاً در همه جا حضور دارد. هدف کلی لباس سیاه، ابتدا توسط کوکاجو طراحی شد. بعد بارها به عنوان تعالی فرهیختگی و با فرهنگ بودن معرفی شد. این رنگ همچنین شخص را لاغرتر نشان می دهد و کثیفی را هم نشان نمی دهد و این دو خصوصیت اصلی در مد کاربرد زیادی دارد.

روان شناسی رنگ

· سیاه مقتدرترین و ترسناک ترین رنگ است که می تواند در صورت زیاد مورد استفاده قرار گرفتن، مهاجمانه ظاهر شود.

· سیاه به عنوان رنگی محافظه کار، جدی و بزرگ مورد توجه قرار می گیرد و برای نشان دادن احترام در موقعیت های رسمی و مهم، مورد استفاده قرار می گیرد.

· در فرهنگ های مختلف و در نشان های نجابت خانوادگی، سیاه مظهر غم و اندوه است.

· سیاه یک حس سنگین و عمیق می بخشد.مردم فکر می کنند جعبه های سیاه، سنگین تر از جعبه های سفید هستند. متن در یک زمینه سیاه، سخت تر خوانده می شود.

 

 

منبع : هارمونی رنگ، تینا ساتن/ برید.ام.ولان / ترجمه مریم مدنی / انتشارات مارلیک.ش

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 113 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

از روان شناسی رنگ ها چه می دانید؟

در سال ۱۶۶۶، اسحاق نیوتن، دانشمند نام دار انگلیسی، کشف کرد که چنان چه نور خالص سفید از یک منشور عبور داده شود، به رنگ های قابل رؤیت تجزیه می شود.

نیوتن هم چنین کشف کرد که هر رنگ از یک طول موج منحصر به فرد تشکیل شده و قابل تجزیه به رنگ های دیگر نیست.

رنگی که بر اثر ترکیب دو رنگ دیگر به وجود آید را ترکیبی می گویند. بعضی از رنگ ها، مثل زرد و ارغوانی، در صورت ترکیب شدن، همدیگر را خنثی می کنند و نور سفید می سازند. این رنگ ها را نیز رنگ های مکمل می نامند.

آزمایش های بعدی نشان داد که با ترکیب نورها می توان رنگ های مختلف را ایجاد کرد. برای مثال، نور قرمز در ترکیب با نور زرد، رنگ نارنجی را به وجود می آورد.

رنگی که بر اثر ترکیب دو رنگ دیگر به وجود آید را ترکیبی می گویند. بعضی از رنگ ها، مثل زرد و ارغوانی، در صورت ترکیب شدن، همدیگر را خنثی می کنند و نور سفید می سازند. این رنگ ها را نیز رنگ های مکمل می نامند.

تأثیرات رنگ ها از نظر روان شناسی

با وجودی که اثر رنگ ها تا حدودی ذهنی است و در مورد اشخاص مختلف فرق می کند اما برخی از تأثیرات رنگ ها دارای معنی یگانه ای در سراسر جهان هستند. رنگ هایی که در طیف رنگ ها در ناحیه ی قرمز قرار دارند به عنوان رنگ های گرم شناخته می شوند که این دامنه اش از احساسات گرم و صمیمانه تا احساس خشم و عصبانیت متغیر است.

رنگ هایی که در ناحیه ی آبی طیف قرار دارند، رنگ های سرد نامیده می شوند و شامل آبی، ارغوانی و سبز هستند. این رنگ ها معمولا" آرامش بخشند اما گاهی نیز ممکن است احساس غمگینی و بی تفاوتی را به ذهن آورند.

روان شناسی رنگ ها به عنوان روش درمان

در برخی از فرهنگ های قدیمی، از جمله مصری ها و چینی ها، از رنگ ها برای درمان استفاده می شده است. این کار که گاهی به آن نور درمانی یا رنگ شناسی نیز گفته می شود هنوز هم به عنوان روش درمان جایگزین مورد استفاده قرار می گیرد.

در این روش

از رنگ قرمز برای تحریک بدن و ذهن و افزایش تمرکز استفاده می شود.

از رنگ زرد برای تحریک اعصاب استفاده می شود.

از رنگ نارنجی برای بالا بردن سطح انرژی استفاده می شود.

از رنگ آبی برای کاهش درد و تسکین بیمار استفاده می شود. از رنگ نیلی برای تسکین ناراحتی های پوستی استفاده می شود.

اغلب روان شناسان به رنگ درمانی به دیده ی شک و تردید می نگرند و می گویند که درباره ی تأثیرات احتمالی رنگ ها اغراق شده و رنگ ها در فرهنگ های مختلف، معانی متفاوتی دارند. پژوهش ها نشان داده اند که در بسیاری از موارد، تأثیرات رنگ ها در تغییر حالت افراد، تأثیراتی زودگذر و موقتی بوده است. برای مثال، قراردادن افراد در اتاق آبی ممکن است در ابتدا احساس آرامش در آن ها به وجود آورد اما این اثر پس از آن که آن ها آرامش شان را بازیافتند، به تدریج کاهش خواهد یافت.

روان شناسی رنگ های مختلف

۱) روان شناسی رنگ سیاه

سیاه تمام نورها در طیف رنگ ها را جذب می کند.

سیاه معمولا" به عنوان نماد ترس یا شیطان مورد استفاده قرار می گیرد اما به عنوان نشان گر قدرت نیز شناخته می شود. از رنگ سیاه برای نشان دادن شخصیت های خطرناک مثل دراکولا و یا جادوگران استفاده می شود.

رنگ سیاه در بسیاری از فرهنگ ها برای مراسم سوگواری مورد استفاده قرار می گیرد. این رنگ هم چنین نشان گر غمگینی، جذابیت جنسی و رسمی بودن است.

در مصر قدیم، رنگ سیاه نشان گر زندگی و تولد دوباره بود.

رنگ سیاه معمولا" به دلیل لاغر نشان دادن در نمایش های مد مورد استفاده قرار می گیرد.

۲) روان شناسی رنگ سفید

رنگ سفید، نماد معصومیت و پاکی است.

رنگ سفید می تواند در انسان احساس فضای بیش تر به وجود آورد.

رنگ سفید معمولا" نشان گر سرما، پاکیزگی و آرامش است. اتاقی که کاملا" به رنگ سفید نقاشی شده باشد ممکن است جادار و بزرگ به نظر آید امَا خالی و سرد است. بیمارستان ها و کادر پزشکی از رنگ سفید برای ایجاد حس پاکیزگی استفاده می کنند.

۳) روان شناسی رنگ قرمز

رنگ قرمز، رنگ گرمی است که برانگیزاننده ی هیجانات قوی است.

رنگ قرمز، نشان گر عشق، حرارت و صمیمیت است.

رنگ قرمز، به وجود آورنده ی احساس شور و هیجان است.

رنگ قرمز، تحریک کننده احساس خشم و عصبانیت است.

۴) روان شناسی رنگ آبی

آبی، رنگ مورد علاقه ی بسیاری از مردم و محبوب ترین رنگ در بین مردان است.

رنگ آبی، احساس آرامش را به ذهن می آورد و معمولا" نشان گر صلح، امنیت و نظم است.

رنگ آبی، می تواند احساس غم، درون گرایی یا گوشه گیری را در بعضی افراد به وجود آورد.

رنگ آبی معمولا" برای دکور دفاتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا تحقیقات نشان داده است که افراد در اتاق های آبی کارآیی بیش تری دارند.

رنگ آبی با وجودی که از محبوب ترین رنگ هاست اما یکی از رنگ هایی است که کم ترین اشتها را بر می انگیزد. در برخی از برنامه های کاهش وزن توصیه می شود که غذای خود را در بشقاب های آبی بکشید. رنگ آبی به ندرت به صورت طبیعی در خوراکی ها وجود دارد. هم چنین رنگ آبی غذا معمولا" به عنوان نشانه ی فاسد بودن و یا سمی بودن آن در نظر گرفته می شود.

رنگ آبی می تواند باعث کاهش ضربان قلب و حرارت بدن گردد.

پژوهش ها نشان داده اند که در بسیاری از موارد، تأثیرات رنگ ها در تغییر حالت افراد، تأثیراتی زود گذر و موقتی بوده است.

۵) روان شناسی رنگ سبز

رنگ سبز، رنگ سردی است که نماد طبیعت است.

رنگ سبز، نشان گر آرامش، خوشبختی، سلامتی و حسادت است.

پژوهش گران دریافته اند که رنگ سبز می تواند باعث افزایش قابلیت خواندن گردد. برخی از دانش آموزان و دانشجویان با قراردادن یک برگه ی شفاف سبز رنگ بر روی صفحه کتاب، می توانند مطالب را با سرعت بیش تری از حد معمول بخوانند و درک کنند.

رنگ سبز، از دیر باز نماد باروری بوده و در قرن پانزدهم برای لباس عروسی به کار می رفته است.

از رنگ سبز در دکوراسیون به دلیل اثر آرام بخشی آن استفاده می شود.

رنگ سبز باعث کاهش استرس می شود. کسانی که در فضای کاری سبز رنگ کار می کنند، کمتر دچار دردهای دستگاه گوارش می شوند.

۶) روان شناسی رنگ زرد

رنگ زرد، رنگی گرم و شاد است.

رنگ زرد به دلیل مقدار زیاد نوری که منعکس می کند، بیش تر از بقیه ی رنگ ها چشم را خسته می کند.

استفاده از رنگ زرد برای پس زمینه ی کاغذ یا نمایش گر کامپیوتر می تواند باعث چشم درد یا در حالت های خاص از دست دادن بینایی گردد.

رنگ زرد می تواند احساس رنجیدگی و خشم را به وجود آورد. با وجودی که رنگ زرد به عنوان یک رنگ شاد شناخته می شود اما بیش تر مردم در اتاق های زرد رنگ، هیجان شان را از دست می دهند و بچه ها نیز در اتاق های زرد رنگ بیش تر گریه می کنند.

رنگ زرد باعث افزایش سوخت و ساز بدن انسان می گردد.

چون رنگ زرد، از بقیه ی رنگ ها زودتر دیده می شود، بیش تر از بقیه برای جلب توجه مورد استفاده قرار می گیرد.

۷) روان شناسی رنگ ارغوانی

رنگ ارغوانی نماد وفاداری و ثروت است.

رنگ ارغوانی نشان گر عقل و معنویت است.

رنگ ارغوانی خیلی کم در طبیعت وجود دارد و به همین دلیل ممکن است به عنوان نشانه ی مصنوعی یا غیر عادی بودن در نظر گرفته شود.

۸) روان شناسی رنگ قهوه ای

رنگ قهوه ای، رنگی طبیعی است که برانگیزاننده ی حس قدرت و اطمینان پذیری است.

رنگ قهوه ای هم چنین می تواند حس غم و انزوا را به وجود آورد.

رنگ قهوه ای، حس گرما ، محبت، آسایش و امنیت را به ذهن می آورد.

رنگ قهوه ای معمولا" بیان گر طبیعی بودن، زمینی بودن و متفاوت بودن است اما گاهی می تواند نشان گر پیچییدگی نیز باشد.

۹) روان شناسی رنگ نارنجی

رنگ نارنجی، ترکیب زرد و قرمز است و به عنوان یک رنگ انرژی زا در نظر گرفته می شود.

رنگ نارنجی، احساس هیجان، گرما و شور و شوق را به ذهن می آورد.

رنگ نارنجی، معمولا" برای جلب توجه مورد استفاده قرار می گیرد.

۱۰) روان شناسی رنگ صورتی

رنگ صورتی، در واقع همان رنگ قرمز کم رنگ است و معمولا" نشان گر عشق است.

رنگ صورتی اثر آرام بخشی دارد. در ورزشگاه ها معمولا" رختکن تیم حریف را به رنگ صورتی نقاشی می کنند تا بازیکنان آن ها کم انرژی و منفعل شوند.

با وجودی که اثر آرام بخشی رنگ صورتی مشخص شده است ولی پژوهش گران دریافته اند که این اثر تنها در خلال مواجه ای اولیه به وجود می آید. مثلا" هنگامی که از این رنگ در زندان ها استفاده شد، زندانیان پس از عادت کردن به آن، حتی نا آرام تر از قبل شدند.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 115 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

۳) روان شناسی رنگ قرمز

▪ رنگ قرمز، رنگ گرمی است که برانگیزاننده هیجانات قوی است.

▪ رنگ قرمز، نشانگر عشق، حرارت و صمیمیت است.

▪ رنگ قرمز، به وجود آورنده احساس شور و هیجان است.

▪ رنگ قرمز، تحریک کننده احساس خشم و عصبانیت است.

 

۴) روان شناسی رنگ آبی

▪ آبی، رنگ مورد علاقه بسیاری از مردم و محبوبترین رنگ در بین مردان است.

▪ رنگ آبی، احساس آرامش را به ذهن می آورد و معمولاً نشانگر صلح، امنیت و نظم است.

▪ رنگ آبی، می تواند احساس غم، درون گرایی یا گوشه گیری را در بعضی افراد به وجود آورد.

▪ رنگ آبی معمولاً برای دکور دفاتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا تحقیقات نشان داده است که افراد در اتاق های آبی کارآیی بیشتری دارند.

▪ رنگ آبی با وجودی که از محبوبترین رنگ هاست امّا یکی از رنگ هایی است که کمترین اشتها را بر می انگیزد. در برخی از برنامه های کاهش وزن توصیه می شود که غذای خود را در بشقاب های آبی بکشید. ▪ رنگ آبی به ندرت به صورت طبیعی درخوراکی ها وجود دارد. همچنین رنگ آبی غذا معمولاً به عنوان نشانه فاسد بودن و یا سمّی بودن آن در نظر گرفته می شود.

▪ رنگ آبی می تواند باعث کاهش ضربان قلب و حرارت بدن گردد.

 

۵) روان شناسی رنگ سبز

▪ رنگ سبز، رنگ سردی است که نماد طبیعت است.

▪ رنگ سبز، نشانگر آرامش، خوشبختی، سلامتی و حسادت است.

پژوهشگران دریافته اند که رنگ سبز می تواند باعث افزایش قابلیت خواندن گردد. برخی از دانش آموزان و دانشجویان با قراردادن یک برگه شفاف سبز رنگ بر روی صفحه کتاب، می توانند مطالب را با سرعت بیشتری از حدّ معمول بخوانند و درک کنند.

▪ رنگ سبز، از دیر باز نماد باروری بوده و در قرن پانزدهم برای لباس عروسی به کار می رفته است.

▪ از رنگ سبز در دکوراسیون به دلیل اثر آرام بخشی آن استفاده می شود.

▪ رنگ سبز باعث کاهش استرس می شود. کسانی که در فضای کاری سبز رنگ کار می کنند، کمتر دچار دردهای دستگاه گوارش می شوند.

 

۶) روان شناسی رنگ زرد

▪ رنگ زرد، رنگی گرم وشاد است.

▪ رنگ زرد به دلیل مقدار زیاد نوری که منعکس می کند، بیشتر از بقیه رنگ ها چشم را خسته می کند. استفاده از رنگ زرد برای پس زمینه کاغذ یا نمایشگر کامپیوتر می تواند باعث چشم درد یا در حالت های خاص از دست دادن بینایی گردد.

▪ رنگ زرد می تواند احساس رنجیدگی و خشم را به وجود آورد. با وجودی که رنگ زرد به عنوان یک رنگ شاد شناخته می شود اما بیشتر مردم در اتاق های زرد رنگ، هیجانشان را از دست می دهند و بچه ها نیز در اتاق های زرد رنگ بیشتر گریه می کنند.

▪ رنگ زرد باعث افزایش سوخت و ساز بدن انسان می گردد.

▪ چون رنگ زرد، از بقیه رنگ ها زودتر دیده می شود، بیشتر از بقیه برای جلب توجه مورد استفاده قرار می گیرد.

 

۷) روان شناسی رنگ ارغوانی

▪ رنگ ارغوانی نماد وفاداری و ثروت است.

▪ رنگ ارغوانی نشانگر عقل و معنویت است.

▪ رنگ ارغوانی خیلی کم در طبیعت وجود دارد و به همین دلیل ممکن است به عنوان نشانه مصنوعی یا غیر عادی بودن در نظر گرفته شود.

 

۸) روان شناسی رنگ قهوه ای

▪ رنگ قهوه ای، رنگی طبیعی است که برانگیزاننده حس قدرت و اطمینان پذیری است.

▪ رنگ قهوه ای همچنین می تواند حس غم و انزوا را به وجود آورد.

▪ رنگ قهوه ای، حس گرما ، محبت، آسایش و امنیت را به ذهن می آورد.

▪ رنگ قهوه ای معمولاً بیانگر طبیعی بودن، زمینی بودن و متفاوت بودن است اما گاهی می تواند نشانگر پیچییدگی نیز باشد.

 

۹) روان شناسی رنگ نارنجی

▪ رنگ نارنجی، ترکیب زرد و قرمز است و به عنوان یک رنگ انرژی زا در نظر گرفته می شود.

▪ رنگ نارنجی، احساس هیجان، گرما و شور و شوق را به ذهن می آورد.

▪ رنگ نارنجی، معمولاً برای جلب توجه مورد استفاده قرار می گیرد.

 

۱۰) روان شناسی رنگ صورتی

▪ رنگ صورتی، در واقع همان رنگ قرمز کم رنگ است و معمولاً نشانگر عشق است.

▪ رنگ صورتی اثر آرام بخشی دارد. در ورزشگاه ها معمولاً رختکن تیم حریف را به رنگ صورتی نقاشی می کنند تا بازیکنان آن ها کم انرژی و منفعل شوند.

با وجودی که اثر آرام بخشی رنگ صورتی مشخص شده است ولی پژوهشگران دریافته اند که این اثر تنها در خلال مواجهه اولیه به وجود می آید. مثلاً هنگامی که از این رنگ در زندان ها استفاده شد، زندانیان پس از عادت کردن به آن، حتی نا آرامتر از قبل شدند.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 99 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

 انسان در برخورد با مؤلفه هاي متعدد محيطي واكنش هاي متفاوتي نشان مي دهد كه اين امر بستي به چند نكته از جمله تجربه فرد، و نوع و كيفيت آن مؤلفه ي محيطي دارد. اين واكنش ها غلبا در نتيجه تعامل تجربه و محيط است. حال آنكه اگر بتوانيم محيط را به گونه اي بسازيم كه فرد در مقابل آن بهترين عكس العمل ممكنه را نشان دهد، مي توانيم در ساختار خانواده و جامعه به بهترين نتايج دست يابيم. بي.اف. اسكينر روان شناس رفتارگراي معاصر در كتاب آرمانشهر خود آورده است كه ما اگر بتوانيم محيط را طوري طراحي كنيم كه انسانها در برخورد با آن چاره اي جز رفتارهاي مثبت را نداشته باشند، مي توانيم جامعه اي ايده آل را داشته باشيم. در واقع محيط كه يكسره سرشار از رويدادها، وقايع، و مؤلفه هاي مثبت است، فرد را وامي دارد كه رفتاري درخورِ محيط انجام دهد؛ يعني جامعه ايده آل، فرد ايده آل را نيز پرورش مي دهد و البته افراد در اين جامعه، نكات مثبت و خوبي ها را دروني كرده اند و رفتارهاي آنها فقط ظاهر قضيه نيست. مديريت واكنش هاي فرد در محيط مي تواند به كارآيي بيشتر فرد در زندگي منجر شود. كارآيي كه مي تواند چرخ زندگي افراد را به بهترين شكل به حركت درآورد. رنگها به عنوان جزء لاينفك زندگي تاثير به سزايي در رفتار افراد خواهند داشت. ما مي توانيم با انتخاب مناسب ترين رنگ، متناسب با كاربري محيط، بهترين نتيجه را به دست آوريم، مثلا در اتاق خواب بهترين آرامش را داشته باشيم؛ در اتاق مطالعه يا كار بيشترين تمركز را داشته باشيم؛ و حتي به عنوان يك مدير رستوران، در يك رستوران از رنگي استفاده كنيم كه در جذب مشتري و سفارش غذا بهترين باشيم؛ يعني با انتخاب مناسب ترين رنگ، مي توانيم حداكثر بازخورد را دريافت كنيم. در اين مقاله، طبق چند شماره قبلي، قصد داريم به بررسي روان شناس رنگها بپردازيم؛ و در اين شماره بررسي روان شناسي رنگ نارنجي. رنگ نارنجي جزء رنگهاي ثانويه قرار مي گيرد. رنگهاي ثانويه حداقل از تركيب دو رنگ اوليه به دست مي آيند. رنگهاي ثانويه عبارتند از : سبز ( تركيبي از آبي و زرد)، نارنجي ( تركيبي از قرمز و زرد)، و ارغواني/ بنفش ( تركيبي از قرمز و آبي). رنگ نارنجي تركيبي از قرمز و زرد است و گفته مي شود كه شوق را با استعداد تركيب مي كند. نارنجي رنگ يادگيري، آزمايش، قضاوت، پذيرش يا رد است. رنگ نارنجي را رنگ مهرباني مي دانند كه نشانگر احساسات لطيف، قلبي گرم و دوست داشتني است. همچنين گفته مي شود كه نارنجي در از بين بردن مرزها و از ميان برداشتن موانع مؤثر واقع مي شود و احساسات متلاطم را تسكين مي دهد. قسمت زرد آن، با خنثي كردن انرژي و هيجان قرمز، انجام اين فرايند به صورت عقلاني و منطقي را تضمين مي كند. قرار گرفتن در محيط نارنجي، افق ديد و فكر را وسيع مي كند و به انسان جرأت و جسارت مي دهد تا تغييرات لازم را به وجود آورد و عواقب كارهاي خود را بپذيرد. با شرايط و ويژگي هاي فوق به صورت تئوري مي توان رنگ نارنجي را براي كتابخانه ها، آزمايشگاه ها، و حتي اتاق هاي فكر سازمانها در نظر داشت. كساني كه به شدت تحت تاثير پويائي و انرژي رنگ نارنجي هستند هرگز راضي نمي شوند كه موقعيت ناراضي كننده را بدون مقابله با آن و همانطور كه هست، باقي بگذارند. بنابراين نارنجي رنگي انقلابي است و افرادي كه تحت تاثير آن قرار دارند حاضرند زمين و آسمان را به هم بريزند تا تغييرات چشمگيري را به وجود آورند. علاوه بر اين، آنها پشتكار لازم براي انجام دادن پروژه و موفقيت آميز كردن آن را دارند ( براي مثال "انقلاب نارنجي" در گرجستان و اوكراين ). رفتار و ذهن انسان همواره به سمت سمبلها است،؛ به عبارت ديگر انسان موجودي سمبليك و نمادگرا است. انسان همواره كوشيده است كه از نمادها در زندگي خود كمال استفاده را ببرد و در نبود يك شيء يا مؤلفه اي قدرتمند، جانشين ها و نمادهاي را براي خود برمي گزيند. در مبحث رنگها سمبوليسم، رنگ نارنجي را نماد زيبايي غروب آفتاب، و شكوه و جلال كويرهاي گندگون است. در رنگ درماني، نارنجي مي تواند براي رفع ناتوانيهاي رواني مؤثر واقع شود. احساسهاي عميق ناراحتي و افسردگي، كه در پي فقدان عزيزان كسب مي شود، يا احساسهاي گمگشتي، با اين رنگ گرم و آرامش دهنده بهتر مي شوند. نارنجي مي تواند به انسان نيروي رواني بدهد كه شخص را قادر بسازد تا مشكلات را تحمل كند. همچنين نارنجي مي تواند به فوبي (ترس غيرمنطقي شديد) پايان دهد. اگر شخصي در محيط نارنجي قرار بگيرد احتمال خواهد داشت كه اختلالات رواني او اندكي كاهش يابد. در مبحث استفاده از نارنجي در دكوراسيون اول بايد بدانيم كه، نارنجي، رنگي زنده و قوي است. اين رنگ در طبيعت به صورت آفتابِ در حال غروب و زبانه هاي آتش تجسم مي شود و نيز از سرچشمه، يعني پرتغال (نارنج) كه در آفتاب گرم تابستان رسيده، مشتق شده است. نارنجي كه رنگ ثانويه است، بسياري از ويژگي هاي رنگهاي والد خود را دارد، شادي و سرزندگي زرد را همراه با حرارت و جذابيت قرمز. به همين علت است كه نارنجي گرم و ايده آل براي دادن فضايي ملايم به يك اتاق است. نارنجي، رنگي بسيار قوي است و مثل زرد روحيه شما را بالا مي برد. همچنين نارنجي، بعضي توانايي هاي قرمز را به ارث مي برد و در نتيجه موجب مي شود كه سيستم دفاعي بدن تحريك شود و نيروهاي التيام دهند به وجود آورد. در رنگ آميزي خانه نبايد قسمت بزرگي را به رنگ نارنجي درآوريد، زيرا اين كار باعث مي شود، كه اتاق پرتنش و بيش از حد تحريك كننده به نظر بيايد. اگر مي خواهيد ديوارها را به رنگ نارنجي دربياوريد، آن را رقيق كنيد. اين كار باعث مي شود كه رنگ ملايمتر شود ولي در عين حال گرمي خود را نگهدارد. طيفهاي مشتق شده از نارنجي، مثل رُسي يا زردآلويي، يا تكه هاي منفرد از اين رنگ مي تواند راه حل ديگري باشد. چون نارنجي رنگ پيشرونده است، مي توان از آن براي تبديل اتاق بزرگ و بي روح به محيط راحت تر و دوستانه تر استفاده كرد. اتاقهاي غذاخوري سنتي و آشپزخانه هاي روستايي مي توانند از اين رنگ بسيار فايده ببرند. فضاي ايجاد شده نه تنها گرم و دوستانه به نظرخواهد آمد، بلكه طبيعت مهربان اين رنگ، اساس راحتي و اطمينان كساني را كه در آن هستند تضمين خواهد كرد. چون نارنجي محرك است، براي دكوراسيون اتاق بازي كودكان ايده ال باشد. اين رنگ سرزنده، نيروبخش، گرم و آرامش دهنده است. با اينكه نارنجي در گردونة رنگها آرامش بخشترين نيست، باز هم از آن براي اتاق خواب بچه ها زياد استفاده مي شود. اين رنگ باعث نمي شود كه كودك راحت تر بخواب رود، ولي باعث مي شود كه وقتي صبح از خواب بيدار مي شود، بانشاط و باعلاقه به پيشواز روز برود. نارنجي و بنفش تركيبي مدرن و قوي هستند كه دركنتراستهاي شديد عملكرد خوبي داند. اضافه كردن سفيد و سياه به طرح بسيار تاثير گذار خواهد بود.

 

منابع:

 روان شناسي رنگها - ترجمه گنجي - ارسباران

معنا در معماري غرب - نورنبرگ شولتز - فرهنگستان هنر

خلاصه روانپزشكي - خدامرادي - انتشارات ارشد

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 217 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)
تاثیر رنگ بر افزایش روحیه کودکان

توجه به رنگ و طراحی محیط بازی به عنوان محیط رشد کودکان تاثیر بسزایی در شخصیت آینده فرزندان در محیط اجتماعی دارد.

محبوبه بابایی، سرویس اجتماعی ملت البرز ما- رنگ یکی از مهم ترین عناصری است که می تواند به سادگی و با هزینه ای کمتر از ساخت و ساز برای تعریف فضاها، در ایجاد خوانایی و حس وحدت به ما کمک کند.

   از طرفی عمده ترین هدف طراحان و مدیران شهر، دستیابی به هویت، چشم انداز و دورنمای تعیین شده شهر است. اصولا در شهرهای امروز، توجه به مقوله ی رنگ و تاثیرات فضای آن بر ساکنان شهری، براساس یک تفکر سیستمی سازمان یافته انجام می شود.
در این رابطه استفاده از این عامل در ساختار شهرهای امروز، از مقیاس خرد آن گرفته (دکوراسیون داخلی و نماهای بیرونی) تا مقیاس کلان، در حد شهرهای فعلی، با برنامه ریزی اصولی و علمی از سوی مدیران شهری می تواند در ایجاد تمرکز ذهنی و افزایش احساس آرامش در قالب محیط، موثرتر عمل کند.

رنگها آنچنان در روح و روان آدمی اثر می گذارد که موجب تغییر رفتار در فرد می شوند و این نوع تغییر در بلند مدت به تحول در خصوصیات و شخصیت افراد منجر می شود، یک رنگ بخش میانی مغز را تحریک می کند و در نتیجه بر اعصاب و روان انسان اثر می گذارد.

میزان اثربخشی رنگهای گرم در روحیه فرزندان

از آنجا که رنگ قرمز تأثیر بسزایی در فرد ایجاد می کند و نبض را سریع می کند، فشار خون را بالا می برد، تنفس را افزایش می دهد، خاصیت اشتها آوری دارد، نیرو بخش، محرک، تسکین دهنده برخی بیماریهای پوستی، در کوتاه مدت روان شخص را تحریک می کند؛ لذا دیده شده است که در برخی از پارکهای شهرمان از رنگ قرمز در محل بازی کودکان استفاده شده است.

مسئول فضای سبز منطقه ۸ شهرداری کرج با بیان اینکه در بررسیهای انجام شده، مشخص شده است که تماشای رنگ قرمز واکنشهای بیننده را سریعتر و قویتر می کند،گفت: بهره گیری از رنگ های گرم مانند قرمز، می‌تواند تاثیر فیزیکی روی افراد بگذارد؛ فشار خون را بالا ببرد و بر تحرک فرد بالاخص در کودکان تاثیر فزاینده ای را بگذارد.
سیامک دانش با بیان این مطلب افزود: استفاده از رنگ‌های گرم در طراحی به‌ منظور بالا بردن حس اشتیاق، شادی، وجد و انرژی مطرح است که در این رابطه نیز در طراحی و رنگ آمیزی پارک کودکان واقع در پارک خانواده، علاوه بر بهره گیری از رنگهای گرم، از رنگ قرمز برای نرده های اطراف این محوطه استفاده شده است.
وی افزود: اهمیت رنگ در تقویت هویت شهری، خوانایی محیط و ایجاد فضاهای شهری سرزنده و شاداب و القای حس مکان و فضا و حس وحدت در کنار مبلمان شهری در شهر حائز اهمیت است.

این مسئول خاطرنشان کرد: همچنین تأثیرات روانی بر روی افراد و ایجاد کیفیتهای فضایی نیز از ضرورتهای استفاده از رنگ در مبلمان شهری است.دانش اظهار داشت: از نظر کارشناسان شهرسازی و معماری؛ رنگ به عنوان یکی از عناصر تلطیف کننده محیط می تواند تاثیرات بسیاری در هویت بخشی و خوانایی محیط به وجود آورد.

مسئول فضای سبز منطقه ۸ شهرداری کرج، با بیان اینکه نمی توان همه جای شهر را به شکل یکسان و یکدست رنگ آمیزی کرد؛ افزود: با توجه به اینکه مبلمان شهری در بیشتر کشورهای دنیا از عناصر خوانای محیطی محسوب می شود، رنگ این عناصر هم می تواند جزئی از هویت و خوانایی محیط شوند.وی افزود: رنگها جزء لاینفک زندگی ما هستند و ما هر چه در اطراف خود می بینیم دارای رنگ است و از این خواص رنگها در مکانهای مختلف از جمله مراکز درمانی، بیمارستانها، مدارس، محیط کار و رنگهایی که در تزئین شهر استفاده می شود مانند پارکها، نیمکت ها و … بهره مند شویم.

دانش تاکید کرد: طی مدت زمان ۱۵ روز مبلمان موجود در پارک خانواده شامل: نیمکت ها، سطل زباله، پایه چراغها و آبنماها، برکه ها، نرده های اطراف محل بازی کودکان رنگ آمیزی شده است.در نهایت؛ رنگها با تمامی عوامل و جزئیات زندگی ما چنان رابطه تنگاتنگی دارند که باید گفت رنگها بسان پله هایی هستند که وجود فیزیکی و روحی انسانها را با سایر جزئیات و پدیده های جهان هستی در ارتباط قرار می دهند.

این ارتباط و تاثیر به حدی است که حتی انسانها در کلمات و جملات خود نیز برای بیان احساسات درونی شان از رنگها استفاده کرده و آن را بیان می دارند.

لازم است؛ در خصوص رنگ آمیزی مغازه ها، ساختمان ها و اماکن، نرده های خیابانی، جداول و موارد مشابه که نیازمند بحثهای کارشناسی بیشتری است؛با درایت خاصی عملیاتی شود.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 119 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)


    رنگ ها می توانند بزرگسالان را در شناخت روحیات کودک راهنمایی کنند؛ اما آنها نیز باید زبان رنگ ها را بشناسند.    
       
       
   
روانشناسی رنگ ها در کودک        
   


ابتدا بهتر است آشنایی اولیه کودک با رنگ ها را مورد توجه قرار دهیم. قبل از یادگیری اسم رنگ ها، کودک از طریق مشاهده بین آنها تمایز قایل می شود. در فاصله سنی دو تا پنج سال کودک نام رنگ ها را یاد می گیرد. دخترها معمولاً سریع تر از پسرها نام رنگ ها را به خاطر می سپارند. البته این روند یادگیری در کودکان مختلف، متفاوت است و بستگی به چگونگی رشد سیستم عصبی آنها دارد. اگر می خواهید به کودکتان توانایی تشخیص رنگ ها را آموزش دهید، سعی کنید ارتباط آنها را با یک چیز مشابه به آنها نشان دهید. در اینجا چند مثال برای کودکانی با بهره هوشی متوسط می آوریم:

زرد مثل موز، لیمو، آفتاب_ قرمز مثل سیب، گوجه فرنگی

آبی مثل شلوار جین، آسمان_ سبز مثل نخودفرنگی، علف، برگ

خاکستری مثل فیل_ قهوه ای مثل خرس، پوست درخت

این بحث به رابطه رنگ ها با روانشناسی کودک می پردازد و امیدواریم برای شما عزیزان مفید واقع شود. رنگ جنبه مثبت دوران کودکی ما را نشان می دهد.کودکان به همه رنگ ها علاقه دارند و فوراً نسبت به آنها عکس العمل نشان می دهند. با این همه، عکس العمل کودکان متفاوت از عکس العمل بزرگسالان است. رنگ ها می توانند بزرگسالان را در شناخت روحیات کودک راهنمایی کنند؛ اما آنها نیز باید زبان رنگ ها را بشناسند.

کودکان دایره محدودی از رنگ ها را مورد استفاده قرار می دهند که البته این دایره در فرایند رشد آنها تا دوره بزرگسالی گسترش می یابد. اولین چیزی که کودکان قادر به تشخیص آن هستند، رنگ هاست. کودکان در ابتدا رنگ های سیاه و سفید (روشنایی و تاریکی) را تشخیص می دهند و والدین نیز در این دوره اغلب نقاشی های سیاه و سفید برای آنها می کشند و اسباب بازی های سیاه و سفید برایشان می خرند؛ اما در مدت شش هفته تا دو ماه وضعیت آنها تغییر شگرفی می کند. در این زمان ابتدا کودک رنگ قرمز و پس از آن دیگر رنگ های گرم را تشخیص می دهد و رنگ زرد را نیز در فرایند شناسایی رنگ ها به مرور درک می کند.

کودکان جذب رنگ های گرم می شوند. پژوهش های متعدد نشان می دهد که گرایش کودکان به رنگ های گوناگون طی مراحل مختلف رشد تغییر می کند. بسیاری از کودکان زیر ده سال رنگ قرمز یا صورتی را به عنوان رنگ دلخواهشان بر می گزینند؛ اما همین کودکان وقتی سن شان از مرز ده سال می گذرد، رنگ آبی را ترجیح می دهند. این تغییر در فرایند رشد به منزله توانایی انتخاب رنگ است. سلیقه کودک در انتخاب رنگ کاملاً با جنسیت او ارتباط دارد.

پژوهش ها نشان می دهد که دختر بچه ها صورتی و بنفش را به رنگ های دیگر ترجیح می دهند و پسر ها سیاه و دیگر رنگ های تیره را بیشتر از رنگ های دیگر می پسندند. اکنون این سوال به ذهن می آید که این انتخاب ها ذاتی هستند یا اکتسابی؟ والدین به کودکان می آموزند که برای انتخاب لباس ها و اسباب بازی هایشان رنگ های خاصی را با توجه به جنسیت خود انتخاب کنند. هر چند یافتن پاسخ دقیق برای سوال فوق کار مشکلی است، با این همه احتمال زیادی وجود دارد که انتخاب رنگ ها ریشه فطری و جنسیتی داشته باشد. شاید در آینده پاسخ این سوال به روشنی یافت شود. آیا تولیدکنندگان اسباب بازی چیزی در این باره می دانند؟اگر به قفسه اسباب بازی ها نگاه کنید، متوجه خواهید شد که آنها کاملاً از رنگ های مورد علاقه کودکان آگاه هستند و از رنگ ها برای جلب توجه و فروش محصولاتشان استفاده می کنند. حتی کمپانی هایی که برای بزرگسالان کالا تولید می کنند نیز در تولیدات خود سلیقه کودکانه را مورد توجه قرار می دهند. در همه این اشیاء تاکید خاصی بر رنگ ها به عنوان عنصر اصلی ساخت مشاهده می شود.

تاکید بر رنگ ها در ارتباط با جنسیت، فقط یک مثال است. اگر شما به بعضی از محصولات و بسته بندی های رنگارنگ آنها توجه کنید، خواهید دید که تولیدکنندگان با این کار می خواهند تمایلات و علاقه مندی های کودکان را به بزرگسالان نیز ارائه کنند. بعضی از والدین بر این باورند که تولیدکنندگان با اهداف سودجویانه قصد فریب کودکان را دارند؛ اما به یاد داشته باشید این کودکان هستند که با دادن پاسخ مثبت نسبت به اینگونه تولیدات موجب رواج آنها می شوند. استفاده از رنگ ها برای کنترل کودکان و نوجوانان از اهمیت بسزایی برخوردار است و اشکال مختلف بکارگیری آنها می تواند نتایج مختلفی داشته باشد. حال که فروشندگان و تولیدکنندگان با شناخت سلیقه کودکان در تولید و ارائه محصولاتشان تا این حد موفق هستند، پس شما نیز می توانید از این روش در جهت تعلیم و تربیت فرزندانتان استفاده کنید.

● نتیجه گیری

پژوهش ها نشان داده است که وقتی شما یک سیب آبی را به کودک نشان بدهید و از او بپرسید: «این چیست؟» مدت بیشتری طول خواهد کشید تا او سیب را بشناسد. یک سیب آبی ممکن است برای کودک مضحک به نظر برسد. این امر حاکی از این است که کودک با خندیدن به اشیای انتزاعی و کاربردهای غلط، قدرت انتقاد خود را نشان داده است. به محض اینکه کودک نام رنگ ها را یاد گرفت، آماده است اطلاعات جدیدتری بیاموزد. والدین همیشه تمایل دارند به روش صحیح به کودکان آموزش دهند. ما بر این باوریم که تأکید بر خصایص رنگی می تواند در تفکیک موضوعات مشابه مفید باشد و از خطا و اشتباه جلوگیری کند.

به خاطر داشته باشید که چشم انسان قادر به تشخیص کلیه رنگ های مابین زرد و مشکی است و مغز به طور خودکار مانع خطای ادراکی چشم ها می شود. اگر شما می خواهید کودکان به بعضی اشیاء دست نزنند، می توانید از رنگ ها به عنوان علامت خطر استفاده کنید. همچنین می توانید درِ اُتاق آنها یا موارد ورود ممنوع را که خطرناک هستند (مانند پله ها و زیرزمین)، با رنگ ها علامت بگذارید. حتی در مورد کودکان بزرگ تر نیز شما می توانید از رنگ ها به عنوان یک عنصر مهم در آموزش آنها استفاده کنید. اگر کودک تان به خوردن بعضی از غذاهای مفید علاقه نشان نمی دهد نیز می توانید از رنگ ها کمک بگیرید.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 83 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

برنده جایزه کتاب شیخ زاید: نوشتن برای کودکان و نوجوانان دشوار اما لذت بخش است

 


«عبده وازن» شاعر و نویسنده لبنانی، در نخستین تجربه داستان ‌نویسی‌اش برای نوجوانان، توانست جایزه کتاب شیخ زاید امارات را برای داستان «نوجوانی که رنگ هوا را دید» از آن خود کند. او این موفقیت را انگیزه‌ای برای ادامه نوشتن برای کودکان و نوجوانان می داند.


عبده وازن

به نقل از الجزیره، «عبده وازن» معتقد است با وجود دشواری داستان‌نویسی برای کودکان، شعر کمک زیادی به نگارش متن روایی می‌کند.

این نویسنده لبنانی نویسندگی مبتکرانه در شعر را با انتشار دیوان «جنگل بسته» (1982) آغاز کرد و فعالیت خود را با انتشار دیوان‌های «چشم و هوا» (1985) و «چراغ فتنه» (2000) ادامه داد. او رمان‌نویسی را هم تجربه کرده است که انتشار رمان «قلب باز» نمونه آن است.

«نوجوانی که رنگ هوا را دید» به همت انتشارات الدار العربیة للعلوم در بیروت منتشر شده است. این رمان نوجوانانه امسال توانست جایزه کتاب شیخ زاید امارات را در بخش کودک و نوجوان به دست آورد. موضوع این رمان بسیار جذاب است و درباره رنج نوجوانی نابینا در دنیایی ناشناخته و به حاشیه‌رانده شده است که با تلاش و پشتکار خود بر موانع ناشی از آن غلبه کند.

این نویسنده در گفت و گویی از انگیزه های خود سخن می گوید :

ـ این نخستین بار است که برای کودکان می‌نویسید. چرا الان؟ آیا این ارتباطی با گذشت زمان و گذر عمر دارد؟

من در گذشته داستان‌های بسیاری را برای کودکان ترجمه کردم که برخی از آن‌ها در مجله ها و گزیده‌های داستانی کودکان منتشر شد و برخی دیگر نیز شنیداری و برای رادیو بود. پس در واقع این برای نخستین بار است که پا در عرصه ادبیات نوجوانان می‌گذارم نه ادبیات کودکان. رمانی که من نوشته‌ام برای دانش‌آموزان نوجوان 13 سال به بالا است.

من با این‌ که علاقه زیادی به جهان کودکان دارم تا کنون داستانی برای کودکان تألیف نکرده‌ام. اما برای نوجوانان رمانی نوشتم و در آن به داستان نوجوانی نابینا پرداختم تا جهان ناشناخته و به حاشیه رانده شده‌ای را که در آن زندگی می‌کند به تصویر بکشم. علاقه من به نوشتن این رمان برای نوجوانان ارتباطی با بالارفتن سن من یا احساسم به گذشت زمان ندارد.

در ارتباط با جایزه شیخ زاید، آیا پیش بینی برنده شدن را در حالی که نخستین اثر خود را ارایه می‌کردید داشتید؟

ورود به هر رقابت ادبی یا هنری با سوالی برای نویسنده یا هنرمند همراه است و آن این است که آیا برنده جایزه خواهم شد؟ از آن جا که برندگان این رقابت زیر چتر حمایتی برگزار کنندگان آن قرار می‌گیرند، من هم مثل سایرین امید برگزیده شدن داشتم.

«نوجوانی که رنگ هوا را دید» به همت انتشارات الدار العربیة للعلوم در بیروت منتشر شده است. این رمان نوجوانانه امسال توانست جایزه کتاب شیخ زاید امارات را در بخش کودک و نوجوان به دست آورد. موضوع این رمان بسیار جذاب است و درباره رنج نوجوانی نابینا در دنیایی ناشناخته و به حاشیه‌رانده شده است که با تلاش و پشتکار خود بر موانع ناشی از آن غلبه کند.

به طور معمول نویسنده کودکان عرصه مشخصی را برای خلق داستانش گزینش می‌کند. انتخاب جهان ناتوانان جسمی از سوی شما جالب توجه بود. چه طور شد که این موضوع را انتخاب کردید و آیا از منابعی هم در ارتباط با آن کمک گرفتید؟

هدف از این رمان، نوشتن درباره جهان ویژه ناتوانان جسمی نبود. من از این جوان نابینا نوشتم و آن را قهرمان نمادین داستانم قرار دادم. او را طوری خلق کردم که بیماری‌اش را به چالش می‌کشد و با رنج و عذاب آن روبه‌رو می‌شود و به رؤیاهایش دست پیدا می‌کند و در نهایت با زندگی مثل یک انسان سالم بر موانع ناشی از این نابینایی غلبه می‌کند.

من در نوشتن این داستان بر روانشناسی نابینایان تمرکز کردم تا ابعاد شخصیتی آنان را ترسیم کنم و به رفتارها و تمایلات درونی‌شان توجه کنم. آنچه مرا در نوشتن این متن داستانی کمک کرد بازدید از مرکز نابینایان و اطلاع از جزییات زندگی‌ آن‌ها و شیوه یادگیری‌شان و خواندن خط «بریل» و نحوه کارشان با رایانه بود.

در این بازدید اطلاعات بسیاری درباره جهان نوجوانان نابینا به دست آوردم اما منابع مهمی را در این زمینه نیافتم. فقط برخی کتاب‌های پزشکی و روانشناسی را پیدا کردم و از آن جا که من رمان می‌نویسم نه اثر پژوهشی، این کتاب‌ها چندان مناسب کار من نبودند.

با توجه به شاعر بودن شما، در تجربه داستان‌نویسی برای نوجوانان با چه موانعی روبه‌رو شدید؟

شعر کمک زیادی به نوشتن نثر روایی می‌کند و به نظر من شاعر توانایی زیادی در نوشتن نثر دارد. شاعران بیش از داستان‌نویسان مسوول نگهبانی از زبان محسوب می‌شوند. من به عنوان یک شاعر لگام احساسات و خیالم را زیاد رها نکردم بلکه پایبند نظام نگارش روایی بوده‌ام و همواره از مصنوعی و منفعل بودن زبان گریخته‌ و درپی ایجاد زبانی زیبا بوده‌ام.

آیا به فعالیتتان در زمینه ادبیات کودکان و نوجوانان ادامه می‌دهید؟ برنامه آینده‌تان چیست؟

بله، این عرصه ادبی بسیار زیباست. من عرصه نوجوانان را جمعی بین ادبیات کودکان و بزرگسالان می‌دانم و علیرغم تفاوت زیادی که بین نویسندگی برای نوجوانان و نویسندگی برای بزرگسالان وجود دارد و با وجود معیارهایی که باید به آن پایبند باشم، به ویژه معیارهای اخلاقی، نویسندگی در عرصه ادبیات نوجوانان را ادامه خواهم داد.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 99 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

ه گفته یک تصویرگر پیشکسوت با گذشت چند دهه از فعالیت جدی تصویرسازان در ایران و جوایز متعددی که تصویرسازان ایرانی در جهان دریافت کرده‌اند؛ اما هنوز تصویرسازی در کشور ما جدی گرفته نمی‌شود و از تصویرسازی تنها برای کتاب‌های کودکان بهره گرفته می‌شود. ۱۳۹۱ سه شنبه ۲۶ دي ساعت 12:33

اکبر نیکان پور در گفت‎وگو با خبرنگارتجسمی هنرآنلاین گفت: با گذشت چند دهه از فعالیت جدی تصویر سازان در ایران؛ اما هنوزتصویرسازی در کشورما جدی گرفته نمی‌شود و ازتصویر سازی تنها برای کتاب‌های کودکان بهره گرفته می‌شود.

به گفته این تصویرساز کتاب‌های کودکان؛ با توجه به بالا رفتن قیمت کاغذ در کشور عملا شرایط انتشار کتاب دشوار شده است و این موضوع نیزبر رشته هایی که مرتبط به انتشار کتاب هستند نیز تاثیر گذاشته است که یکی از این رشته‌ها، تصویر سازی کتاب کودکان است.

نیکان پوربا بیان این مطلب که این روزها با توجه به گسترش رسانه های الکترونیکی عملا شرایطی بوجود آمده است که کتاب در درجه چندم توجه قرارگیرد گفت: واقعا برای من تصور دنیای بی کتاب و مجله کاغذی بسیارغیرممکن است و باید با انتشار کتاب های خوب اجازه ندهیم که کودکان ما گزینه دیگری را جز کتاب در محور توجه خود قرار دهند.

به گفته این تصویرگر پیشکسوت کتاب های کودک بالا رفتن قیمت کاغذ و گران شدن قیمت کتاب موجب شده است که خانواده ها هم کمترنسبت به خرید کتاب خوب برای کودکان از خود اقبال نشان بدهند وهمین موضوع موجب می شود که به مرور با کودکانی روبرو شویم که دنیای آنها بی تصویر باشد و یا سرشاراز تصاویرخشونت آمیز باشد که به واسطه بازی های کامپیوتری و کارتون های خشن به دنیای کودکان راه پیدا می کنند.

وی یکی از آسیب های جدی در حوزه تصویر سازی کتاب های کودکان را انتشار کتاب های بازاری عنوان کرد که با تصاویر ضعیف و بی ربط روانه بازار می شوند.

به گفته نیکان پور یکی از راه های غنای تصویرسازی برای کتاب های کودکان را؛ استفاده از متون کهن و به تصویر کشیدن این آثار برای کودکان است . از جمله کتاب هایی که از قابلیت بالایی برای تصویر سازی برای کودکان برخوردار هستند، کتاب کلیله و دمنه و هزار و یکشب است.

به گفته نیکان پوریکی از راه هایی که می توان از تصویر سازی حمایت کرد، فراهم کردن زمینه برپایی نمایشگاه متعدد و گروهی و انفرادی دراین عرصه است. با استمراربرپایی این نمایشگاه ها زمینه فروش این آثار درقالب تابلو هم فراهم می شود.

این تصویرگر پیشکسوت درباره تکنیک هایی که با گذشت چند دهه درتصویرسازی به کار می برد گفت: زمانی که ما تصویرسازی را آغاز کردیم؛ تنها چهار و پنج تکنیک درتصویر سازی به کار برده می شد، اما امروزه تکنیک ها ی تصویرسازی گسترش پیدا کرده است اما با این همه و با تجربه تکنیک های مختلف من این روزها به نوعی مینی مالیسم درتصویر سازی روی آورده ام و با خطوط ساده و برخی موارد چاپ سنگی تصویر سازی می کنم. در واقع من درتصویرسازی هایم سعی می کنم که نوعی بداهه سازی با طراحی و خطوط ساده کنم.

وی افزود: البته هرتصویرساز براساس روحیات و برخوردی که با رنگ و تکنیک دارد، باید به شیوه شخصی خود دست یابد.
این تصویرگر پیشکسوت با بیان این مطلب که او با گذشت چند دهه و ظهورشیوه های جدید درتصویرسازی همچنان فرشید مثقالی را پدر تصویر سازی ایران می داند؛ گفت: توصیه من به تصویر سازان جوان این است که آثار پیشکسوتان این رشته هنری و شیوه های جدید تصویرسازی را مطالعه کنند و در کارخود استمرار و تداوم داشته باشند.

نیکان پور درباره فعالیت: این روزها مشغول تصویر سازی کتاب "عروس" نوشته طاهره ایبد هستم. همچنین درکنارتصویر سازی و نظارت هنری درانتشارات دانش نگار و شباویز، سالهاست که دردانشگاه مشغول تدریس تصویرسازی هستم.

اکبرنیکان‌پورمتولد 1335 اردبیل است. او فارغ التحصیل رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای ، و کارشناسی ارشد تصویرسازی و دارای مدرک درجه یک هنری(دکترا) است. او بیش از 20 سال کتاب‌های کودکان و مطبوعات کودک و نوجوان را تصویر سازی کرده است. او تاکنون بیش از 50 عنوان کتاب کودکان را طراحی وایلستراسیون کرده است. او همچنین مدرس تصویرسازی و نقاشی در دانشکده هنرهای زیبا و هنر و معماری است.

اوهمچنین عضو هیئت داوری چندین نمایشگاه تصویرگری کودکان و دانشجویان سراسر کشور، شرکت در چندین سمینارتصویرگری دربلونیای ایتالیا،مشاور و مدیر هنری، داوری چندین نمایشگاه داخلی و بین‌المللی را در کارنامه خود دارد. او تاکنون جوایز بین الملی متعددی برای تصویر سازی کتاب های کودکان دریافت کرده است.

خوش فامی رنگ‌های اکولین، ویژگی‌های مشترک تصویری او در کتاب‌ها کودکان پیش از دبستان است.

نیکان‌پور در کتاب اندازه دنیا (1369)، از روش‌های رنگ اندیشانه قبلی خود فاصله می‌گیرد و با رویکرد به کاربرد رنگ‌های آکریلیک و با استفاده از خطوط رنگی که به چاپ دستی نزدیک است، تصاویری ساده با استفاده از خطوط محیطی خلق کرده است؛ تصاویری که مقدمه ورود نیکان‌پور به قلمرو انتزاع در تصویرگری‌های بعدی اوست.

تصاویر این کتاب، دیپلم افتخار دومین بی‌ینال جهانی لانییون فرانسه را به دست آورد.

"سی چشمه تا دریا"، "اسب سفید چوبی" ، "روز اول مدرسه"، "سنجاقک گرفتن چه راحته"، "خورشید خانه من"، "پشت چراغ قرمز"، "آسمان ابری نیست"، "قصه بهار"، "قصه ماه و مار سبز و پونه" و نمایشنامه "قدقدی" از جمله کتاب های است که توسط اکبر نیکان پور تصویر سازی شده است.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 3159 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

نگاهی به
یك دهه تصویرگری كتاب كودك در ایران
دهه 60
جمال‌الدین اكرمی

تصویرگری كودكان - جمال‌الدین اكرمی - كلانتری - آرش كمانگیر - زرین كلك - كانون پرورش / جمال‌الدین اكرمی

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 263 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)
در کتاب‏هاي کودکان و نوجوانان، همواره تصوير و تصويرسازي جزئي‏ جدايي‌ناپذير از متن و نوشته است و بسياري از کارشناسان، تصويرگري را همانند نويسندگي يک هنر مهم قلمداد مي‌کنند و گاهي حتي اهميت تصاوير در اين‏گونه کتاب‏ها از متن بيشتر مي‌نمايد و در جذب مخاطب هم سهم پررنگ‌تري دارد.

امروزه در بسياري از جايزه‌هاي بزرگ حوزه ادبيات کودک و نوجوان مانند جايزه آستريد ليندگرن يا هانس كريستين اندرسن شاهد هستيم که تصويرسازي بخشي مهم از جوايز را شامل مي‌شود و به همراه نويسنده و مولف سال، تصويرگر برگزيده هم معرفي مي‌شود.

هفته گذشته در همين رابطه نشست «تصويرگري خوب براي کودکان و نوجوانان» با حضور فرشيد مثقالي که بتازگي نامزد جايزه جهاني اندرسن هم معرفي شده است، در سراي اهل قلم برپا شد.

در اين نشست همچنين جمال‌الدين اکرمي، شاعر و تصويرگر پيشکسوت کتاب‌هاي کودک و نوجوان هم حضور داشت که در ادامه گزارشي کوتاه و گزيده از اين نشست كه دربرگيرنده مباحث علمي و كاربردي است را مي‌خوانيد.

تناسب سني اثر و مخاطب

فرشيد مثقالي: زماني که صحبت از تصويرگري «خوب» مي‌شود اين خوب، در نگاه افراد مختلف تعابير گوناگوني دارد و مولفه‌هايي که در ذهن مردم شکل مي‌گيرد هم با يکديگر متفاوت است، اما به نظر من مي‌توان به طور کلي گفت که تصويرگري خوب حداقل تصويرگري است که با مخاطب يعني کودک ارتباط برقرار کند و او را به سمت کتاب جذب کند.

در حال حاضر در ايران معيارهاي شکلي، فرمي و نوآوري‌ها معيار اصلي قضاوت درباره خوبي و بدي يک تصويرگري کتاب کودک مورد توجه قرار مي‌گيرد و به نوعي مي‌توان گفت کليت فرماليستي بر تصويرگري حاکم است که همين باعث شده است تناسب سني اثر و مخاطب و ارتباط متن و تصوير تا حدودي از هم گسسته شود.

اين اتفاق در حالي است که مخاطب ما يعني کودک و نوجوان بيشتر به دنبال سادگي در برقراري با تصوير بوده و براي اين کار اصلا مهم نيست که ما چقدر دانش و توانايي در مکاتب مختلف داريم؛ بلکه ما بايد خودمان را به دانش مخاطب نزديک کنيم.

متاسفانه يکي از آفت‌هاي تصويرگري کتاب‌هاي کودک و نوجوان در روزگار ما ناديده‌گرفتن خود کودک و توانايي‌هاي ذهني و ادراکي اوست و معمولا جادوي شکل، طرح و رنگ آنچنان ما را به خود مشغول مي‌کند که فکر نمي‌کنيم براي چه کسي کار مي‌کنيم.

امروزه در تمام دنيا تصويرگري را تصويرگري خوب و مناسب مي‌داند که فارغ از جنبه‌هاي فرمي و شکلي گروه سني مخاطب را در نظر گرفته باشد و زبان تصويري مناسب آن گروه سني را اتخاذ کرده باشد، به عنوان مثال تصويرگري براي مخاطبان گره سني سه تا شش سال که توانايي ذهني‌شان محدودتر است، با تصويرسازي براي کودکان دبستاني يا نوجوانان قطعا متفاوت است؛ در تصويرگري براي اين گروه سني مهم نيست که چقدر ريزه‌کاري مي‌شود، چون اين‌دسته از مخاطبان تنها کليات را درک مي‌کنند.

از ديگر مولفه‌هاي يک تصويرگري خوب مي‌توان به «ارتباط متن با تصوير» اشاره کرد؛ چراکه به طور کلي علت وجود تصوير در کتاب، کامل‌کردن متن است.

البته تصويرسازي تزئيني مانند انواع مينياتور و تذهيب هم وجود دارد که براي غناي کتاب به کار مي‌رود، ولي در کتاب کودک علتي براي استفاده از تصويرگري به‌جز ملموس‌کردن نوشته و پرکردن فضاهاي خالي متن وجود ندارد؛ فضاهايي که متن نتوانسته يا نخواسته به آن بپردازد.

کم بودن منتقدان

جمال‌الدين اکرمي: امروزه ديدگاه‌هاي متفاوتي درباره تصويرگري کتاب‌هاي کودک و نوجوان وجود دارد. به عنوان مثال وارژا لاواته، ﻧﻮﻳﺴﻨﺪﻩ معروف ﺳﻮئيسي معتقد است؛ ما نبايد کتاب‌هاي کودک را تصويرگري کنيم و به اين وسيله باعث محدودکردن ذهنيت و تخيل کودک ‌شويم، اما برخي ديگر از تصويرگران مدرن کتاب‌هاي کودک نيز معتقدند ما تصويرگري مي‌کنيم و کاري نداريم که مخاطب کودک آن را مي‌فهمد يا نه!

در صحبت‌هاي آقاي مثقالي نکاتي مطرح شد، اما گاهي در کارهاي خود ايشان هم مي‌بينيم که چندان پايبند به سن کودک نيستند، اما فکر مي‌کنم بتوان گفت زيبايي، يکي از مهم‌ترين معيارهاي تصويرگري خوب است و اين زيبايي شامل فرم، ترکيب‌بندي و رنگ مي‌شود، البته عواملي مانند ارتباط با مخاطب و تناسب اثر با گروه سني هم وجود دارد که من به اندازه آقاي مثقالي، تاکيدي بر آنها ندارم و فکر مي‌کنم با توجه به چندگانگي درک کودک در سنين مختلف بايد در آن تجديدنظر شود.

من معتقدم ضمن اين‌که استاندارد تصويرگري خوب با توجه به زمان و مکان متفاوت است، اما در يک تصويرگري، اصول زيبايي‌شناسي بايد حفظ شود و تصوير خوب بايد حرفي اضافه‌تر از متن داشته باشد.

يکي از مهم‌ترين ضعف‌هاي تصويرگري ايران در روزگار ما کم‌تعدادبودن منتقدان تصويرگري است؛ در کنار تصويرگر خوب بايد منتقد خوب هم وجود داشته باشد، اما در حال حاضر جامعه 4000 نفري تصويرگران ايراني حتي چهار منتقد حرفه‌اي هم ندارد.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 181 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

color-on-the-web-part2-1.jpg

رنگ‌های سرد و گرم

این خاصیت از رنگ باعث تغییر دمای ذهنی بیننده می‌شود. برای مثال اگر شما وارد فضایی شوید که با رنگ آبی پوشیده شده است احساس خنکی و سرما می‌کنید چون آبی جزء رنگ‌های سرد است و این حس را به شما می‌دهد.

در فضای طراحی رنگ‌های گرم احساس نزدیکی و رنگ‌های سرد حس دوری را به ما منتقل می‌کند، بنابراین با استفاده از ترکیب این دو رنگ کنار یکدیگر حس دوری و نزدیکی را به بیننده بدهیم.

رنگ‌های سرد

color-on-the-web-part2-2.jpg

این رنگ‌ها شامل آبی، سبز، بنفش و طیف‌های مابین آن می‌شود. در این میان آبی سرد‌ترین رنگ است چون سبز و بنفش از ترکیب یکی از رنگ‌های گرم با آبی بدست آمده‌اند (سبز از ترکیب آبی با زرد و بنفش ترکیبی از قرمز و آبی) در صورتی که آبی خالص است و با هیچ رنگی ترکب نشده است.

رنگ‌های سرد القا کننده آرامش و سکون، یاد آور شب، سرما و نمادی از معنویت هستند.

آبی

رنگ آبی در فرهنگ ما نماد بهشت و معنویت است، رنگی آسمانی و فرا زمینی، به همین دلیل از این رنگ برای گنبد مساجد و کاشیکاری استفاده می‌شود. این رنگ القا کننده آرامش است، در فضای وب بیشتر برای وب سایت‌های تجاری از آبی تیره استفاده می‌شود.

آبی روشن شادابی و طراوت را القا می‌کند و رنگی صمیمی است، اما آبی تیره جدی‌تر به نظر می‌رسد.

طیف‌های گوناگون آبی می‌تواند اثر متفاوتی بر بیننده بگذارد، برای مثال آبی روشن حس آرامش و سکون و صمیمیت را به بیننده می‌دهد و طیف‌های تیره آن سنگین و جدی‌تر است.

color-on-the-web-part2-3.jpg

آبی فیروزه‌ای حس شادابی و آرامش را به بیننده می‌دهد.

color-on-the-web-part2-4.jpg

همان طور که می‌بینید استفاده از رنگ آبی روشن در این وب سایت نمایانگر آرامش و صمیمیت است.

color-on-the-web-part2-5.jpg

آبی تیره ترکیبی جدی‌تر و تجاری بوجود آورده است

color-on-the-web-part2-6.jpg

آبی روشن مایل به فیروزه‌ای در کنار خاکستری ترکیبی مدرن را بوجود می‌آورد.

سبز

سبز رنگ زندگی و طبیعت است، این رنگ زمینی‌تر از آبی است و یاد آور بهار، رشد، جوانه گیاهان، طراوت و تازگی است. سبز خصوصیت آرامش را از آبی در خود دارد و هر چه این ترکیب به سمت آبی می‌رود آسمانی‌تر و آرام‌تر است (مانند سبز آبی) و افزایش میزان زرد آن را زمینی‌تر و پر انرژی‌تر می‌کند.

color-on-the-web-part2-7.jpg

استفاده از سبز روشن متمایل به زرد حس تازگی و انرژی را به ما می‌دهد.

color-on-the-web-part2-8.jpg

استفاده از سبز مناسب سایت‌های مواد غذایی طبیعی است، و حس سلامتی و تازگی را به بیننده می‌دهد.

برگ و طیف سبز رنگ آن در این سایت یاد آور طبیعت و محصولات طبیعی است.

color-on-the-web-part2-9.jpg

ترکیبی از رنگ سبز و زرد که به ترکیب سایت انرژی داده است.

بنفش

بنفش ترکیبی از آبی و قرمز است و خصوصیاتی از هر دو را داراست، این رنگ، رنگی شیک و تشریفاتی است. ترکیب تیره‌تر آن لوکس و تجملی و طیف‌های روشن‌تر لطیف و ملایم‌تر است. بنفش رنگی اسرار آمیز است و نماد خلاقیت و هنر به شمار می‌آید.

color-on-the-web-part2-10.jpg

طیف‌های بنفش روشن مناسب سایت‌های بانوان است چون رنگی لطیف و ملایم است.

color-on-the-web-part2-11.jpg

وقتی این رنگ به سمت قرمز می‌رود انرژی آن بیشتر می‌شود.

color-on-the-web-part2-12.jpg

ترکیب تیره‌تر این رنگ تجملی و شیک‌تر است.

رنگ‌های گرم

color-on-the-web-part2-13.jpg

رنگ‌های گرم شامل طیف زرد، نارنجی و قرمز می‌باشد. این رنگ‌ها حس گرما را به بیننده القا می‌کنند و باعث افزایش دمای ذهنی می‌شود. نگاه کردن به رنگ‌های گرم باعث بیشتر شدن گردش خون در بدن می‌شود. این رنگ‌ها دارای انرژی، هیجان و حرکت هستند. یاد آور آتش، طلوع خورشید، پاییز و حرارت.

قرمز

گرم‌ترین رنگ در چرخه رنگ قرمز است، این رنگ دارای انرژی زیادی است و خیره شدن به این رنگ جریان خون را افزایش می‌دهد. یاد آور خشم و عصبانیت است، در فرهنگ ما قرمز رنگی مادی و زمینی است و در اکثر فرش‌ها از این رنگ به عنوان رنگ اصلی استفاده شده است.

استفاده از قرمز خالص باعث جلب توجه می‌شود و بسیار پر انرژی است و در طیف‌های تیره‌تر آن رنگی شیک و سنگین است. این رنگ باعث تحریک اشت‌ها می‌شود، بنابراین مناسب‌ترین رنگ برای وب سایت‌های مواد غذایی است.

قرمز نماد عشق است و سفید نماد پاکی، از ترکیب این دو رنگ صورتی بدست می‌آید که سمبل عشق پاک و معصومانه است که می‌توان از آن در سایت‌های کودکانه استفاده کرد.

color-on-the-web-part2-14.jpg

استفاده از رنگ قرمز برای سایت‌های فست فود و مواد غذایی.

color-on-the-web-part2-15.jpg

ترکیب آن با مشکی ترکیبی شیک و تجملی بوجود می‌آورد، قرمز تیره نمادی از سلطنت و پادشاهی نیز به شمار می‌آید.

color-on-the-web-part2-16.jpg

طیف‌های روشن و صورتی ترکیبی ملایم و کودکانه به سایت می‌دهد.

color-on-the-web-part2-17.jpg

اسفاده از این رنگ به صورت خالص بسیار پر انرژی است.

نارنجی

نارنجی رنگی پر انرژی و شاد است. نماد جوانی و انرژی است و رنگی مناسب برای سایت‌های ورزشی و سایت‌های مربوط به نوجوانان است. همچنین استفاده از آن برای محصولات غذایی مناسب می‌باشد. استفاده در سطوح کم برای جلب توجه مناسب می‌باشد، برای مثال استفاده از آن برای یک دکمه کوچک از یک لینک مهم در سایت بسیار مناسب می‌باشد. همچنین این رنگ یاد آور پاییز است.

color-on-the-web-part2-18.jpg

استفاده در سطوح کم برای جلب توجه

color-on-the-web-part2-19.jpg

پس زمینه نارنجی فضا را پر انرژی کرده است.

color-on-the-web-part2-20.jpg

ترکیب زرد نارنجی با خاکستری ترکیبی صنعتی به‌وجود آوره که زمینه خاکستری باعث افزایش انرژی زرد- نارنجی شده است.

زرد

رنگ نور و خورشید، این رنگ باعث افزایش یادگیری می‌شود. زرد در حالت خالص رنگی شاد است که باعث جلب توجه می‌شود و طیف‌های روشن‌تر آن ملایم و کودکانه‌تر است. ترکیب آن با مشکی و رنگ‌های تیره از انرژی آن کم می‌کند.

color-on-the-web-part2-21.jpg

همان طور که می‌بینید این رنگ باعث جلب توجه می‌شود اما استفاده از آن در سطوح وسیع چشم را اذیت می‌کند.

color-on-the-web-part2-22.jpg

ترکیب‌های روشن‌تر فضایی کودکانه‌تر و فانتزی به سایت می‌بخشد.

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 113 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)
برخي بر اين باورند رنگ ساختمان‌ها، اتومبيل‌ها و ساير اجسام، بويژه در مناطق گرمسيري، مي‌تواند نقش مهمي در افزايش يا كاهش دماي محيط‌هاي داخلي داشته باشد.

از اين رو بسياري از افراد ساكن در مناطق گرمسيري اتومبيل‌هايي به رنگ روشن انتخاب مي‌كنند. به عبارت ديگر مي‌توان گفت در اين مناطق اتومبيل‌هاي تيره رنگ مشتري چنداني ندارد.

بر اين اساس گفته مي‌شود هرچه رنگ ساختمان‌ها و اتومبيل‌ها تيره‌تر باشد به اين معني است كه دماي داخلي آنها نيز بالاتر خواهد بود.

با شبيه‌سازي تاثير رنگ‌هاي تيره و روشن بر دماي داخلي ساختمان‌ها مي‌توان اين تئوري را مورد آزمايش قرار داد. براي انجام اين آزمايش به سه جعبه كفش هم‌اندازه در ابعاد متوسط، چهار دماسنج استاندارد معمولي، يك لامپ حرارتي، مقداري يخ، نمك دريايي و يك كيسه پلاستيكي سفيد رنگ نياز داريد.

جعبه كفش‌هايي كه آماده كرده‌ايد را به سه رنگ سفيد، سياه و خاكستري رنگ كنيد و آنها را در گوشه‌اي قرار دهيد تا كاملا خشك شود.

جعبه‌ها را به رديف روي ميز يا يك سطح صاف بگذاريد. زير هر يك از اين جعبه‌ها يك دماسنج قرار دهيد. دماسنج چهارم را روي ميز يا روي سطحي خارج از جعبه قرار دهيد.

در لحظه شروع آزمايش دماي هر يك از دماسنج‌ها را در جدولي ثبت كنيد. در هريك از جعبه‌ها را روي آن قرار دهيد و پس از نيم ساعت دماي هر يك از دماسنج‌هايي كه در زير جعبه‌ها قرار دارند را در ستون ديگر جدول ثبت كنيد. در مرحله بعد در جعبه‌ها را برداريد.

در اين مرحله بايد يك روز گرم تابستاني را براي جعبه‌ها شبيه‌سازي كنيد. روي سطح جعبه‌ها يك لامپ حرارتي بگذاريد بايد اين لامپ را در فاصله‌اي قرار دهيد كه ميزان گرماي دريافتي سه جعبه با هم برابر باشد.

دماسنج چهارم را نيز در فاصله بين دو تا از جعبه‌ها قرار دهيد. پس از گذشت 30 دقيقه دماي هر يك از دماسنج‌ها را در ستون ديگري ثبت كنيد.

در مرحله سوم بايد در حالي كه جعبه‌ها را روي يك سطح سرد قرار داده‌ايد، به آنها گرما دهيد. در حقيقت با اين كار شروع يك روز گرم تابستاني پس از پايان توفان زمستاني را شبيه‌سازي مي‌كنيد.

ابتدا يخ‌هايي كه براي انجام اين آزمايش آماده كرده‌ايد را روي سيني قرار دهيد و سپس سطح آن را با مقداري نمك دريايي بپوشانيد و در پايين كيسه پلاستيكي سفيد رنگ را روي آن قرار دهيد تا آسيبي به جعبه‌ها وارد نشده و خيس نشوند.

پس از اين‌كه جعبه‌ها را روي اين سيني قرار داديد، لامپ حرارتي را روشن كنيد و بگذاريد اين جعبه‌ها 30 دقيقه در معرض لامپ حرارتي قرار گيرند. پس از 30 دقيقه دمايي كه هر يك از دماسنج‌ها نشان مي‌دهد را در ستون جداگانه‌اي ثبت كنيد.

آيا ميان دماهاي ثبت شده در هر يك از مراحل مختلف مغايرت‌هايي را مشاهده مي‌كنيد؟ آيا در شرايط مشابه دماي داخل جعبه‌ها در مقايسه با هم متفاوت است؟ كدام يك از اين جعبه‌ها كمترين دما را نشان مي‌دهد؟ اختلاف دماي داخل جعبه‌ها در مقايسه با دماي محيط چقدر است؟ در پايان اين آزمايش داده‌هايي در اختيار داريد كه نشان مي‌دهد جعبه‌هاي تيره‌تر بيشترين حرارت را دارند.

در حقيقت رنگ‌هاي روشن‌تر امواج انرژي دريافتي از محيط را منعكس مي‌كنند و اين در حالي است كه رنگ‌هاي تيره‌تر اين امواج را به خود جذب مي‌كنند.

براساس اين نتايج، تاثير رنگ ساختمان‌ها و اتومبيل‌ها يا به طور كلي اجسام مختلف بر دماي محيط‌هاي داخلي را مي‌توان ديد. (جام جم - ضميمه سيب)

مترجم: جواد ابويي
منبع: sciencefairadventure

دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک بازدید : 93 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

 رنگ‌های گرم سبب می‌شوند حال و هوا و احساسی گرم و صمیمی در فضا حاکم شود. رنگ‌های گرم هنگام غروب آفتاب که فضا کم‌جان و بی‌نور می‌شود می‌توانند بسیار تند و پراحساس جلوه کنند.

برترین مجله اینترنتی ایران

گرمای رنگ‌هایی که در خانواده گرم جای دارند بسته به میزان رنگ قرمزی است که در آنها وجود دارد. برای مثال رنگ ارغوانی نسبت به طیف‌های رنگ آبی گرم‌تر است. برای ایده گرفتن و شناختن بیشتر رنگ‌های گرم به ادویه‌جات نگاه کنید؛ مثلا رنگ زعفران، دارچین و فلفل قرمز جزء رنگ‌های گرم قوی محسوب می‌شوند.

رنگ‌های گرم و قوی فضا را گرم و صمیمی و خودمانی می‌کنند، از این رو این نوع رنگ‌ها برای دکوراسیون فضاهای بزرگ که معمولا سرد و بی‌روح به نظر می‌رسند مناسبند. همچنین رنگ زرد آفتابی به عنوان یک رنگ گرم برای اتاق‌هایی که دارای نورگیر کمی هستند و از نور طبیعی محرومند انتخاب مناسبی است.

از لحاظ تاریخی، رنگ‌های موجود در خانواده گرم جزء گزینه‌های پر استفاده در دکوراسیون اتاق نشیمن و اتاق غذاخوری در فضاهای رسمی محسوب می‌شدند، اما این رنگ‌ها در آشپزخانه نیز می‌توانند به بهترین نحو جلوه کنند و تاثیر بگذارند. اغلب رنگ‌های گرم در مقابل آسیب دیدن و کثیف شدن نیز مقاومت بیشتری نسبت به رنگ‌های دیگر دارند.

رنگ‌های گرم، تند و قوی مانند دارچینی و ارغوانی چرک، احساس رویش و جلوه چشمگیری را به اتاق شما می‌دهند. رنگ‌های گرم غیرجدی‌تر مانند صورتی، زمانی که کنار رنگ دیگر مانند قهوه‌ای شکلاتی قرار می‌گیرند جلوه‌ای جدی‌تر می‌گیرند و بهتر دیده می‌شوند.

این رنگ‌ها به دلیل قدرت و نیرویی که دارند باید با عناصر دیگر دکوراسیونی که مانند خودشان قدرتمند و تاثیرگذار هستند مانند شومینه، جزئیات معماری برجسته یا مجسمه‌ها و آباژورهای متالیک و برنز در چیدمان هماهنگ و متعادل شوند. بافت‌هایی که می‌توانند به خوبی در این زمینه تاثیرگذار باشند، بافت‌هایی قوی اما ساده هستند: چوب‌های ماهاگونی تیره، سنگ و آجر. در بافت‌های لطیف‌تر نیز می‌توان از پارچه‌های مخمل در کنار رنگ‌های گرم استفاده کرد.

تکنیک‌هایی مثل رنگ‌شویی نیز از جمله تکنیک‌های پراستفاده و موثر برای ایجاد بافت بر رنگ‌های گرم به خصوص رنگ‌هایی با تناژ خاکی مانند آجری، قهوه‌ای گرم یا نارنجی تیره هستند.

همانطور که گفته شد رنگ‌های گرم شخصیت و صمیمیتی وافر به اتاق می‌بخشند: این راه خوبی برای پیوند دادن گذشته به زمان حال است. هنوز فریم‌های طلایی آینه و شمعدان‌های طلایی که جلوه‌ای آنتیک دارند می‌توانند جلوه‌ای گیرا و گرم به فضا ببخشند. هنوز هم مبلمان چوبی تیره می‌تواند هر سلیقه‌ای را راضی نگه‌دارد و زمینه جذابی برای دکوراسیون اتاق نشیمن خانه شما باشد. برای تاثیرگذاری بیشتر، می‌توانید طیف‌های تیره این رنگ‌ها را با رنگ‌های قوی دیگر ترکیب کنید و کنار هم بنشانید.

 



گرمای خوشایند دیوارهای اخرایی این فضا به طرز خوشایندی با رنگ سبز خنک و چوب‌های سنگین و تیره هماهنگ و تعدیل شده است.




رنگ زعفرانی دیوارها در این دکوراسیون بسیار هوشمندانه با کمک بافت مخملین قرمز رنگ برجسته شده است. قرار دادن وسایل با سبک امپراطوری نيز سبب شده جلوه این فضای پرتحرک، غنی و وزین شود.




رنگ قرمز آرامی که برای دیوارهای این سرویس بهداشتی استفاده شده، سبب غنا بخشیدن به جلوه این سرویس بهداشتی کاربردی شده است. نورپردازی این سرویس بهداشتی که توسط لامپ‌های رشته‌ای ایجاد می‌شود، توانسته بر تاثیرگذاری رنگ قرمز کمک و آن را تشدید کند. این کار از عهده نور لامپ‌های فلوروسنت بر نخواهد آمد.



استفاده از دو طیف مختلف رنگ زرد در این چیدمان سبب شده تا فضایی روشن و آفتابی به وجود آید و یک روز مدیترانه‌ای تداعی شود. رنگ سبز سیبی و همچنین کوسن‌های قرمز رنگ، رنگ‌بندی این چیدمان را تکمیل و هماهنگ کرده است.


هماهنگ کردن رنگ سقف این اتاق با دیوارهای بنفش رنگ، اتحاد و انسجام زيبايي در اين فضا ايجاد کرده و جلوه شیک و لوکسی به این اتاق نشیمن داده است. وجود مقداری رنگ طلایی در کنار رنگ بنفش نيز بر درخشش و جذابیت آن افزوده است.



این اتاق غذاخوری نقلی و کوچک به سبب حضور طیف‌های ملایم و تیره‌تر و ترکیب آن با رنگ کرم و رنگ زرد، دلباز و آفتابی به نظر می‌رسد.



ترکیب رنگ قرمز دیوارها به زیبایی با رنگ زرد آفتابگردانی و چوب‌های تیره و اکسسوری‌های آنتیک هماهنگ شده است و این اتاق نشیمن به سبک کلبه را گرم و صمیمی ساخته است.



در این اتاق نشیمن اساس کار بر تناژهای گرم متمرکز شده است و مهم‌ترین عنصر گرما بخش در این چیدمان، آجر‌های موجود در دکوراسیون شومینه است. رنگ زرشکی قوی دیوارها نیز گیرایی و گرمای این فضا را چندین برابر کرده است.


رنگ صورتی تیره که برای رنگ‌آمیزی دیوارهای این اتاق خواب استفاده شده است، گرمای شیکی به فضای اتاق بخشیده است. به دیوارها جلوه‌ای خیره کننده و جذاب دارد و به اتاق روح بخشیده‌اند.

شومینه به عنوان یک نقطه کانونی مهم و رایج در اکثر اتاق‌های نشیمن می‌تواند با کمک رنگ‌های گرمی که در پیرامونش قرار می‌گیرد جلوه جذاب‌تر و متناسب‌تری به خود گیرد و گرمای مضاعفی را به اتاق القا کند. اگر اتاق نشیمن شما دچار کمبود نور طبیعی است، می‌توانید برای روشن‌تر کردن اتاق از رنگ‌های گرم روشن‌تر در دکوراسیون شومینه خود استفاده کنید. طیف‌های تیره‌تر و پرعمق رنگ‌های گرم برای دکوراسیون شومینه در اتاق نشیمن‌های بزرگ می‌تواند حال و هوای آن را صمیمی‌تر کند. همچنین نقاشی دیوار پشت شومینه با رنگی گرم و متضاد می‌تواند به جلوه اتاق جذابیت بخشد. برای مثال در این تصویر برای دیوار پشت شومینه از قرمز مایل به زرد استفاده شده است که می‌تواند با قدرت، نظر افراد را در بدو ورود به سمت شومینه جلب کند.


رنگ‌آمیزی دیوارکناری شومینه با رنگی تیره و بسیار گرم مانند نارنجی، می‌تواند به دکوراسیون اتاق عمق دهد و گرما و صمیمیت خوشایندی را به فضا القا کند.


نارنجی پرتقالی جزء رنگ‌های پرطرفدار و پراستفاده در دکوراسیون‌های هنری است و معمولا با صورتی و ارغوانی برای جذابیت بیشتر همراه می‌شود.


رنگ‌آمیزی دور تا دور پیش‌بخاری شومینه با رنگی گرم و قوی مانند اخرایی، می‌تواند آن را در دکوراسیون اتاق برجسته سازد و چشم‌ها را به شوی شومینه بکشاند.


در این نمونه گروهی کامل از رنگ‌های گرم در دکوراسیون اطراف استفاده شده است. از صورتی ملایم موکت گرفته تا رنگ زرشکی سیر دیوارهایي که توانسته هارمونی زیبایی را به وجود بیاورد.


دیوار پشت شومینه به رنگ ارغوانی تیره در این تصویر نمی‌تواند خوب و هماهنگ جلوه کند اگر با رنگ سرخابی دیوار مجاور و رنگ قهوه‌ای طبیعی کفپوش همنشین و همراه نشود.


قرمز مایل به زرد برای دکوراسیون اتاق نشیمن رنگی کلاسیک است. در این نمونه این رنگ به زیبایی با نارنجی، سفید و بژ همراه شده است.


دیوارهای این تصویر با رنگی نئوکلاسیک مثل زرشکی، در کنار مقدار کمی از رنگ‌های محرک زعفرانی و نارنجی جلوه مدرن به خود گرفته است.


در این نمونه برای دیوار پشت شومینه از زرد خردلی استفاده شده است و تاثیر این رنگ با کمک رنگ خنک‌تری مثل بنفش ملایمی که برای دیوار مجاور استفاده شده تا حد زیادی تعدیل شده است. این ترکیب رنگی به وسیله رنگ قهوه‌ای موجود در کفپوش تکمیل شده است.


این دکوراسیون با ترکیب رنگی خنثی موجود در زمینه دکوراسیون، جلوه‌ای آرامش‌بخش و صمیمی پیدا کرده است که با استفاده از مقدار کمی نارنجی احساس خوشایند این فضا تکمیل و اغنا شده است.

درباره ما
به دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک خوش آمدید گروه مدیران و اعضای سایت در نظر دارد بابهره گیری از تمام امکانات علمی و تفریحی و سرگرمی اوقات پرنشاط وخوبی را در سایت دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک سپری کنید .امیدواریم رضایت شما بخصوص نظراتتان در هرچه بهترشدن کیفیت سایت خودتان مارا در این راه حمایت کنید.باتشکر مدیر ارشد دانشگاه مجازی بچه ها گرافیک
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    آیا برای فراغت پیشنهادی داری ، کدوم از موارد زیر بنظرت نزدیکتره؟
    تبليغات عمودی


    کسب در آمد از سایت یا وبلاگ | Rozmc.Com
    چمدون سایت



    آمار سایت
  • کل مطالب : 1030
  • کل نظرات : 101
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 5
  • آی پی امروز : 2
  • آی پی دیروز : 54
  • بازدید امروز : 23
  • باردید دیروز : 405
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 23
  • بازدید ماه : 2,852
  • بازدید سال : 20,938
  • بازدید کلی : 235,336